1. Navigacija
  2. Sadržaj

Ured predsjednika Republike Hrvatske

  • 27 02 2012

27 02 2012

Predsjednik Josipović nazočio predstavljanju studije ''Manjinski povratak u RH'' (HINA)

"Manjinski povratak u Hrvatsku - studija otvorenog procesa" naziv je UNHCR-ovog istraživanja što su ga izradili profesori Filozofskog fakulteta Milan Mesić i Dragan Bagić dajući uvid u rješavanje otvorenih pitanja i u mogućnosti za zatvaranje izbjegličkog poglavlja u bližoj budućnosti.
Riječ je o drugom po redu istraživanju, dok je prva studija bila 2006., a pored pružanja demografskih podataka, iznova se pokazalo da socijalno uključivanje i pristup zapošljavanju ostaju izazovi za povratnike koji su porijeklom hrvatski Srbi.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je bio nazočan na javnom predstavljanju studije u hotelu International u Zagrebu, ustvrdio je da je više od brojki - u UNHCR-ovoj bazi registriranih povratnika je više od 130 tisuća osoba - važnija svaka ljudska sudbina koja stoji iza toga.
"Svaka politika koja u sebi ima ljudskosti, mora voditi računa o izbjeglicama koji se žele vratiti", kazao je Josipović.
Naglasio je da je zadaća svake politike da izbriše posljedice rata, ali da, nažalost, ima puno problema u povratku sada prvenstveno ekonomske naravi pa treba riješiti statusna pitanja poput imovine i drugih prava.
Predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pike je najavio međunarodnu donatorsku zajednicu u travnju kad će biti predstavljen regionalni program stambenog zbrinjavanja da bi do 2016. bio implementiran u četiri partnerske zemlje te osiguralo stambeno zbrinjavanje za 73.500 najugroženijih raseljenih osoba, od toga u Hrvatskoj njih 8.500.
Jedan od autora studije, Milan Mesić je napomenuo da su, unatoč jedinstvenoj oznaci izbjeglice ili povratnici, koju formalno-pravno nose, to ljudi koji se kao i ostali razlikuju po svojim interesima.
"Zato smo težili ukazivanju na različite opcije održivog i trajnog rješenja i na pravo izbjeglica i povratnika da ih, koliko god je to moguće, sami biraju i time zadrže svoje ljudsko djelovanje u određivanju svoje budućnosti", kazao je profesor Milan Mesić.
Pojasnio je da je pritom važno da izbjeglice ili povratnici imaju mogućnost mijenjati svoj status, a to, dodaje, ovisi o regionalnim i lokalnim projektima koji se odnose na sve stanovnike jedne lokalne zajednice.
"Nije važna samo brojka onih koji su se vratili nego jesu li s time i zadovoljni", ustvrdio je koautor studije Mesić.
Javnom predstavljanju studije bio je nazočan i šef Delegacije Europske unije u RH, veleposlanik Paul Vandoren.
  1. Navigacija
  2. Sadržaj