Govor predsjednika Milanovića na svečanoj večeri u čast Njihova Veličanstva španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Leticije

16. studenoga 2022.
21:20

Iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo što Vama, Vašim Veličanstvima i cijelom španjolskom izaslanstvu mogu, u ime moje supruge Sanje i svoje osobno ime, zaželjeti toplu i srdačnu dobrodošlicu u Republiku Hrvatsku. Ovaj posjet smatramo gestom istinske naklonosti Kraljevine Španjolske Republici Hrvatskoj i izrazom velikog prijateljstva i bliskosti naših zemalja.

Ovo je prvi službeni posjet Vaših Veličanstava mojoj zemlji, a koji dolazi nakon što je prošle godine predsjednik Vlade Kraljevine Španjolske Pedro Sanchez bio u Zagrebu, kao prvi premijer u službenoj posjeti Hrvatskoj.

Koristim ovu prigodu, u ime moje supruge i svoje osobno ime, zahvaliti na Vašem gostoprimstvu prigodom našeg boravka u Madridu, tijekom sastanka na vrhu NATO-a. Bila nam je iznimna čast boraviti u Vašem predivnom domu.

Sa žaljenjem želim reći da se ovaj važan posjet odvija u tijeku ruske agresije na Ukrajinu koja je dovela do najveće sigurnosne krize u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Iskreno se nadam da će se vrlo skoro stvoriti uvjeti koji će dovesti do kraja krvoprolića te pravednog mira u Ukrajini koji će se temeljiti na poštivanju teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti ove zemlje. Istovremeno smatram da je od iznimne važnost održanje jedinstva i bliske suradnje članica EU i NATO, te jačanje suradnje između svih zemalja ovog područja.

Iako se Hrvatska i Španjolska nalaze na različitim dijelovima Europe, približuje nas pripadnost sredozemnom području kao i brojne kulturne i identitetske poveznice koje su stvorene tijekom dinamične i bogate povijesti, koja je u jednom periodu rane novovjekovne povijesti bila i zajednička.

Osobito snažni odnosi počeli su se razvijati sa španjolskom Krunom cara Karla, i trajali su vrlo intenzivno gotovo tri stoljeća. Brojni hrvatski brodovi, u prvom redu dubrovačke galije i karake, ili su trgovali u španjolskim vodama, ili su pak izravno bili u službi španjolskog dvora. Prvi privilegij slobodne trgovine Dubrovčanima dodijelio je upravo car Karlo još 1534.

Hrvatski pomorci bili su vrlo cijenjeni diljem Mediterana. Tako su veze s španjolskom Ratnom mornaricom (Armada) bile važne i duboke. Brojne su hrvatske galije sudjelovale u uspješnim afričkim kampanjama 1535, 1541. i 1542. godine, a i u kasnijim uspješnim kampanjama.

Brojna su bila izvješća koje je car Karlo dobio izravno iz Dubrovnika – jedinog kršćanskog grada koji je imao privilegij trgovanja s Otomanskim carstvom. Dubrovački aristokrat Marin Zamanja, proveo je više mjeseci na španjolskom dvoru, car ga je priključio vitezovima reda Sv. Jakova (Caballero de la Orden de Santiago), a kasnije je Marin iz Dubrovnika vodio bogatu korespondenciju s carem osobno. U Archivio General de Simancas brojna su njegova pisma caru Karlu, uglavnom šifrirana osobnom carevom šifrom.

Te, i druge informacije iz Dubrovnika dovele su do toga da se španjolska  flota mogla dobro pripremiti i u konačnici izvojevati važnu pomorsku pobjedu u bitci kod Lepanta 1571. godine. U toj su floti sudjelovale brojne galije iz hrvatskih krajeva, osobito s naših otoka.

Nemojmo međutim zaboraviti: Hrvatska je sa Španjolskom toga doba dijelila i dobro i loše: sudjelovala je u slavi pobjede kod Lepanta, ali i u oporoj gorčini poraza: „Nepobjediva Armada“ poražena je 1588. godine, pri čemu je Dubrovnik izgubio gotovo četvrtinu svoje flote – od čega se nikada nije u potpunosti oporavio.

Hrvatski kapetani plovili su pod španjolskom zastavom na odgovornim dužnostima. Možda najvažniji među njima, kapetan Vice Martolosić, pozvan je izravno na dvor da bi bio imenovan glavnim konstruktorom prekooceanskih brodova: postao je jedan glavnih reformatora španjolske flote. On je bio zadužen sačiniti nove ordenanzas za izgradnju flote, te je postao je kreator tzv. „mornarice oceanskih mora“ 1643. godine. (Regidor del Mar Oceano!). Kralj Filip IV promaknuo ga je u generala.

Poznata je dubrovačka uloga u razvoju svjetske diplomacije. Tako je u svakoj većoj i važnijoj luci Dubrovnik otvarao svoj konzulat. Još u XVI stoljeću u Španjolskoj je imao čak 19 konzulata, a prvi konzulat u Barceloni spominje se još u XV stoljeću.

Dubrovnik je također za Španjolsku toga vremena imao važnu ulogu diplomatskog medijatora. Kad je Otomansko carstvo osvojilo najistočniju tvrđavu u Europi koju je Španjolska izgradila ikad u povijesti – onu u Herceg-Novom – njenu je posadu je bacila u ropstvo. Posredovanjem Republike i intenzivnim pregovaranjem u ime španjolske Krune, vojna posada je otplaćena iz ropstva i preko Dubrovnika i Napulja vratila se u domovinu.

Velika kultura Vaše zemlje bila je stoljećima izvor inspiracije za mnoge generacije hrvatskih umjetnika. O Goyi su zanosno pisali Miroslav Krleža i Ivo Andrić, a naš veliki pjesnik Janko Polić Kamov je umro u Barceloni. Kulturna suradnja je u velikom uzletu zadnjih godina, s brojnim zajedničkim projektima koji se vode u suradnji dviju veleposlanstava u Zagrebu i u Madridu. Hvala vam na vašem radu i na interesu u zbližavanju naših dviju nacija.

Hrvatska i Španjolska prošle su vrlo teško dvadeseto stoljeće koje su u obje zemlje obilježile velike ideološke podjele te golema ljudska stradanja. U slučaju Hrvatske teški izazovi nisu završili demokratskom tranzicijom nego smo morali proći kroz težak period borbe u kojom smo tijekom nametnutog rata uspjeli osigurati neovisnost te teritorijalnu cjelovitost zemlje. Od samog početka, članstvo u EU i NATO bio je cilj Republike Hrvatske. Ponosan sam da smo danas zajedno s Kraljevinom Španjolskom članica ovih organizacija te da nas vežu  zajedničke vrijednosti na kojima počivaju kako naše države tako i naša društva.

Naši današnji razgovori i Vaš boravak u Zagrebu nisu samo potvrda našeg prijateljstva, već i poticaj daljnjem razvijanju i unaprjeđenju hrvatsko-španjolskih odnosa, koji se uspješno razvijaju posljednjih 30 godina.

Vjerujem kako imamo dobar temelj za intenziviranje naših odnosa, kako na političkom tako i na gospodarskom planu. Kao dvije mediteranske zemlje, posebice nakon prošlogodišnjeg uključivanja Hrvatske u procesu MED 9, velika je mogućnost za intenziviranje naše suradnje u nizu područja, osobito u onim koja se odnose na globalna pitanja s kojima se danas suočavamo – od migracija, klimatskih promjena do sigurnosti.

Vaša Veličanstva, Vaš boravak u Hrvatskoj obilježit će i značajna znanstvena dimenzija. Posebnu važnost pridajem suradnji Hrvatske i Španjolske, kao dva partnera, u istraživanju nuklearne fuzije. Vjerujemo i u partnerstvo naših tvrtki na izgradnji opreme za velike znanstvene projekte. Uvjeren sam da će sutrašnji Hrvatsko španjolski Forum otvoriti mogućnosti koje ovaj važan projekt pruža gospodarstvu.

Vaša Veličanstva,

U onome u čemu smo se prepoznali i povezali, svakako jest nogomet, strast koji dijelimo s vama kao i neke od naših najboljih nogometaša koji igraju u španjolskim klubovima.

Želim vam sreću na predstojećem prvenstvu, gotovo bih poželio i finalnu utakmicu između naše dvije reprezentacije i naš ponovni skori susret na stadionu.

Ali ne zaboravite, mi ovoga puta idemo po zlato!

I na kraju, dopustite mi da podignem ovu čašu za dobro zdravlje i uspjeh naših dragih gostiju, Njihovih Veličanstava. Moja supruga i ja želimo Vam ugodan boravak i nadamo se da ćete uživati u našem iskrenom gostoprimstvu.

Za prijateljstvo Hrvatske i Španjolske!