Poruka Predsjednika Republike povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

15. siječnja 2021.
12:00

Danas obilježavamo 29. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Spomendan je to na važan trenutak u novijoj hrvatskoj povijesti kada je i svijet prihvatio i priznao samostalnost i neovisnost hrvatske države.

Nakon što se ogromna većina hrvatskih građana na referendumu izjasnila kako žele samostalnu Republiku Hrvatsku, a Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo temeljem volje građana donio odluke o suverenosti i samostalnosti te o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, međunarodna zajednica dobila je sve demokratske argumente za priznavanje nepovratne neovisnosti Republike Hrvatske.

A najsnažnije argumente dali su hrvatski branitelji koji su svoju želju da žive u slobodnoj i samostalnoj državi pokazali nesebičnom spremnošću na žrtvu u Domovinskom ratu. Njihova žrtva i stradanje najveći su doprinos slobodi i međunarodnom priznavanju Republike Hrvatske i na tome smo im trajno zahvalni.

Spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja, neka nam bude još jedan podsjetnik ne samo na dug prema svim žrtvama borbe za samostalnost nego i podsjetnik na sposobnost da opstanemo kada je najteže i podsjetnik na obvezu sviju nas da hrvatsku državu gradimo kao demokratsku i uspješnu zemlju koja će biti na ponos budućim generacijama.

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, koja je uslijedila 1998. godine i koju također obilježavamo na današnji spomendan, primjer je uspjeha u građenju mira i demokratskog razvoja Republike Hrvatske u godinama nakon međunarodnog priznanja.