Povodom Dana edukacije za klimatsku akciju u Uredu predsjednika Republike predstavljen „Klimatski kolaž“

25. studenoga 2021.
15:56

Povodom obilježavanja Dana edukacije za klimatsku akciju u Uredu predsjednika Republike predstavljen je „Klimatski kolaž“, inovativni pedagoški alat koji je osmišljen da na zabavan način široj javnosti, ali i stručnjacima, objasni što je i kako djeluje klima.

Ova edukativna igra namijenjena je svim uzrastima te pruža cjelokupan pregled uzroka i posljedica klimatskih promjena te istovremeno uči na koje načine se može učinkovito djelovati. Do sad je „Klimatski kolaž“ odigran u više od 50 zemalja, uz sudjelovanje više od 250 000 sudionika.

Na prezentaciji „Klimatskog kolaža“ prisustvovali su nastavnici i profesori iz Gimnazije Pula, Agronomske škole u Zagrebu, Strukovne škole Ivana Šveara Ivanić Grad, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Srednje škole Zlatar, I. gimnazije Zagreb, Klasične gimnazije Zagreb i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zagreb.

Profesorima i nastavnicima edukativnu igru „Klimatski kolaž“, koja im može pomoći u radu u školi, prezentirali su nacionalna koordinatorica za Klimatski kolaž Ivana Kordić, predstavnica inicijative Znanstvenici za klimu izv. prof. dr. sc. Dubravka Vitali Čepo, predstavnica Udruge Tatavaka Maja Flajsig i nacionalna koordinatorica za Klimatski kolaž, Albatross Revolution, Ana Elizabeta Robb.

Predsjednik Milanović naglasio je kako u okviru svojih ovlasti kontinuirano pokušava skrenuti pozornost na problem klimatskih promjena. Iako je riječ o globalnom problemu, predsjednik Milanović smatra kako i Hrvatska, iako mala zemlja, može doprinijeti zaštiti klime. Istaknuo je kako je to važno za Hrvatsku i zbog toga što je vezana uz turizam, a turizam ne ide bez čistog okoliša.

Osim predsjednika Milanovića, profesorima i gostima na početku prezentacije obratili su se posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu Julije Domac, ataše za administrativnu i europsku suradnju Veleposlanstva Francuske Republike u RH Mia Matković i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj. E. Simon Derek Thomas.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas