Predsjednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu dolazi u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj

09. listopada 2023.
15:05

Predsjednica Republike Kosova Vjosa Osmani Sadriu, zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom, dolazi u dvodnevni službeni posjet Republici Hrvatskoj. Na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića, kosovska predsjednica boravit će u Hrvatskoj u utorak i srijedu te će, osim Zagreba, posjetiti Karlovac i Rijeku.

Službeni bilateralni sastanak dvoje predsjednika održat će se u utorak u Uredu Predsjednika Republike, a istoga dana predsjednica Osmani Sadriu će se sastati i s predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade RH. Tijekom boravka u Hrvatskoj predviđen je, između ostaloga, i njezin susret s pripadnicima albanske zajednice koja živi u Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović i predsjednica Osmani Sadriu razgovarat će o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, političkoj i sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, aktualnim događanjima na sjeveru Kosova te europskoj i euroatlantskoj perspektivi Kosova i ostalih zemalja na jugoistoku Europe.

Hrvatska podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući podršku za dodjelu statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Predsjednik Milanović već je više puta javno pozvao članice EU koje do sada nisu priznale neovisnost Kosova da to učine. I u svom nedavnom govoru u Ujedinjenim narodima u New Yorku, predsjednik Milanović je naglasio kako Hrvatska zagovara univerzalno priznavanje Republike Kosova i njeno pravo na postojanje kao ravnopravnog člana zajednice naroda.