Predsjednici Milanović i Pahor posjetili zagrebački Muzej suvremene umjetnosti

28. studenoga 2022.
19:26

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, koji boravi u dvodnevnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj, posjetili su u ponedjeljak uvečer zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

U cilju potvrde odlične kulturne suradnje dviju država, predsjednici Milanović i Pahor sa suradnicima prisustvovali su programu kojeg je u Muzeju suvremene umjetnosti priredilo Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj. O kulturnim vezama Hrvatske i Slovenije govorili su ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Zdenka Badovina – koja je i sama na mjesto ravnateljice došla iz Slovenije – i državni tajnik Ministarstva kulture Republike Slovenije Marko Rusjan.

Podsjećajući kako je MSU od početka rada bio muzej sklon naprednoj i avangardnoj umjetnosti, ravnateljica Badovina je istaknula kako su mnogi značajni slovenski umjetnici izlagali u MSU-u, kao što su grupa OHO i IRWIN čije radove muzej i sada ima u svojoj zbirci. „Ti umjetnici su ranijih godina, u 60-ima, 70-ima i 80-ima, ovisno kada je tko počeo raditi, dobili priznanje najprije u ovom Muzeju. Jako sam ponosna što sam i ja došla iz Slovenije prije pola godine voditi ovu kuću s tako herojskom poviješću i s tako dobrom zbirkom. Ovdje imamo puno dobrih i najuspješnijih slovenskih umjetnika, imamo i izložbu “Novo vrijeme” koja je došla iz Kostanjevice na Krki“, rekla je ravnateljica MSU-a.

Najavila je kako se suradnja hrvatskih i slovenskih umjetnika nastavlja i iduće godine, jer MSU planira dovesti tri najjače ženske umjetnice iz Slovenije – Jasminu Cibic, Niku Autor i Maju Smrekar, a još ove godine iz Zagreba, iz zbirke MSU-a, u Ljubljanu odlazi izbor radova koji će biti predstavljeni u ljubljanskoj Modernoj galeriji.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan