Predsjednik Milanović čestitao Dan vatrogastva: Kada bi sve funkcioniralo kao vatrogastvo, Hrvatska bi već danas bila snažna i uređena država kakvu želimo

04. svibnja 2024.
11:40

Hrvatsko vatrogastvo jedna je od onih javnih službi na koju možemo biti ponosni. Ne samo zbog duge tradicije vatrogastva koja traje već 160 godina, nego prije svega zbog predanosti i odgovornosti kojom vatrogasci, najvećim dijelom dobrovoljno, danas pristupaju svojoj teškoj i opasnoj službi. Vatrogastvo se počelo razvijati na sjeveru Hrvatske, ali danas imamo mrežu vatrogasnih profesionalaca i dobrovoljaca raširenu po cijeloj Hrvatskoj koja svima jamči brzu i nesebičnu pomoć. Susreti s opasnošću, neizvjesnošću i rizikom za vlastite živote svakodnevica je pripadnica i pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi koji uvijek imaju samo jedan cilj – zaštititi tuđe živote i imovinu, pomoći ljudima u nevolji.

Kada bi sve u Hrvatskoj funkcioniralo kao vatrogastvo i još nekoliko službi i profesija, Hrvatska bi već danas bila snažna i uređena država kakvu želimo. Zato svi u državnoj vlasti koji odlučuju o položaju i pravima vatrogasaca moraju povesti više računa o ljudima koji ne pitaju za svoja prava kada treba spašavati ljude i imovinu od požara, poplava ili potresa. Rizik kojemu se vatrogasci izlažu nema cijene, ali njihova služba ima ogromnu vrijednost za cijelo društvo i to se mora uvažavati.

Od srca čestitam Dan vatrogastva, Dan svetog Florijana, svima u Hrvatskoj koji se bilo profesionalno ili dobrovoljno bave vatrogastvom.