Predsjednik Milanović čestitao vojnicima Dan Oružanih snaga i poručio: Brinimo se za svoje saveze i prijatelje, ali prije svega za našu Hrvatsku koju ste stvorili

27. svibnja 2022.
20:30

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović priredio je svečani prijam povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

„Sretan dan Oružanih snaga! Prošlo je trideset godina i dobro je da se neke istine ponove“, započeo je predsjednik Milanović svoje obraćanje podsjetivši nazočne kako se Hrvatska oslobodila sama, bez ičije pomoći.  „Sami smo se oslobodili. Vi ste nas oslobodili, ali sami. Nitko vas na to nije nagovorio, poticao, a niti pomagao. Hrvatska vojska je ta koja je omogućila sklapanje mira u Bosni i Hercegovini, tek onda bombarderi i lovci NATO-a. Za to niste na pravi način honorirani. Godinama smo morali čekati da uđemo i u NATO  i u Europsku uniju. Hrvatsku je obranio mali broj dobrih ljudi. Jako mali broj“, poručio je predsjednik Milanović.

Govoreći o odnosima među državama i narodima rekao je da su oni stalno dokazivanje i  uvjeravanje kako bi se izbjeglo ratovanje. „Kako to izgleda kada izbije rat i kada veća država iznenada, prijevarno napadne manju državu, to gledamo ovih dana. Mi smo od tog rata na neki način daleko, ali opet s njime živimo, na neki način, svaki dan“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši kako, prije svega, moramo brinuti o sebi te biti svjesni da maksimum lojalnosti i vjernosti dugujemo svojim saveznicima u NATO-u.

„Nacionalni interes je nešto što država i njezino vodstvo mora prepoznavati. On mora biti kontinuiran, on se ne može mijenjati iz ciklusa u ciklus – to je jedini način da ga se ostvari, da se oko njega postigne nekakav konsenzus, nekakva najniža točka razumijevanja, što nam je važno, što nas čini nacijom koja dijeli zajedništvo i zajedničku povijest. Ne oholost, ne mržnju prema drugome, nego naprosto realnost“, rekao je Predsjednik.

Posebno je istaknuo kako je ova godina bila godina određenih i važnih, dobrih akvizicija, kada je u pitanju materijalno stanje i opremljenost Hrvatske vojske. „I to treba pozdraviti. Međutim, moramo znati da su ti sustavi danas nestvarno skupi, da koštaju ogromne iznose, da je njihovo održavanje skupo i da svaki gram mišića previše na jednoj ruci zapostavlja drugu ruku ili drugu nogu, da moramo biti uravnoteženi i da moramo imati, ne sve, jer to ne možemo, nego svega pomalo“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako o tome odlučuje politika koja, kako je kazao, „mora gledati preko horizonta, ona treba gledati nezaslijepljeno trenutnim interesima, nego malo dugoročnijim interesima“.

Nadalje, predsjednik Milanović osvrnuo se i na stanje u Bosni i Hercegovini kazavši kako ono nije dobro. „Kako se razvija i u kojem pravcu ide – nije dobro i to treba govoriti na svakom mjestu. Kada bismo bili jedinstveni u tome, problem bismo bez ikakve buke i  gužve riješili vrlo brzo. I ja se neću umoriti u nastojanju da tako bude“, rekao je Predsjednik te naveo kako se na službenim stranicama Europske delegacije u Sarajevu prijeti hrvatskoj strani. „Jednoj stranci, najvećoj stranci, ali samo jednoj od trinaest stranaka. Prijetećim jezikom upozorava je se da će joj nešto biti učinjeno ako se ne pokore nekom stavu. Znam da je i pritisak dio politike, ali pitam u čije ime se to govori, u ime koje članice?“, poručio je Predsjednik te pozvao na razgovor i dogovor.

„Manjak razgovora uvijek dovodi do ratova, nerazumijevanja, oholosti. Ovdje rata neće biti, ali gube se godine, gube se sjajne godine. Gube se godine za uspjeh, za razvoj. Idemo naprijed, idemo dalje, brinimo se za svoje saveze, za svoje prijatelje, ali na kraju ili prije svega, za sebe za našu Hrvatsku koju ste stvorili i koja treba da sretno i uspješno živi“, zaključio je predsjednik Milanović. 

Na svečanosti održanoj u Uredu predsjednika Republike, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik uručio je odlikovanja, medalje, promaknuća i pohvale pripadnicima Oružanih snaga i bivšim pripadnicima Bojne Frankopan.

Ukupno je dodijelio 15 odlikovanja bivšim pripadnicima Bojne Frankopan i jedno odlikovanje postrojbi. Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovan je umirovljeni brigadni general Mladen Mikolčević. Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu odlikovana je Bojna Frankopan. Za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Redom bana Jelačića odlikovan je Bruno Zorica.

Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu odlikovani su Vinko Čabraja, Nenad Kamenar, Josip Niković, Darko Štrobilius i Nikola Vukadin. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su Goran Bek, Stipe Ćavar, Siniša Golub, Sergej Matulić, Mario Mišić i Milan Petrlić.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odlikovao je pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske i to: Redom bana Jelačića za osobite vojne zasluge u ustroju i razvitku Oružanih snaga Republike Hrvatske odlikovani su brigadir Dragan Baturina i brigadirka Senka Vučić. Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru odlikovani su pukovnik Tomo Bagarić, pukovnik Nenad Telebec i kapetan fregate Damir Tolić.

Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su brigadir Robert Huf, brigadir Milan Slavica, pukovnik Vedran Ivančić, pukovnik Ivica Pocrnić, pukovnik Marin Tudor, bojnik Miroslav Karaula, časnički namjesnik Zvonko Artić, stožerni narednik Alen Solo i narednik Mario Pastuhović.

Za iznimne zasluge i iskazanu visoku požrtvovnost prilikom spašavanja ljudskog života i imovine predsjednik Milanović dodijelio je Medalju „IZNIMNI POTHVAT“ desetniku Nikoli Lukiću.

Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske promaknuto je 100 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Predsjednik Republike na svečanosti je uručio činove brigadirke/brigadira sedmero pukovnica/pukovnika. Promaknuti su: Davor Banek, Darijo Klarić, Valentina Ključarić, Silvana Kovačić, Andrija Križanić, Zvonimir Rogić, Ruža Stipić.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su: brigadir Davor Stipetić, brigadir Mato Tomašević, satnik Dario Bilješković, časnička namjesnica Merica Ivić, stožerni narednik Drago Matjašec i stožerni narednik Dragan Svetić.

U ime odlikovanih, promaknutih i pohvaljenih zahvalio je umirovljeni brigadir Bruno Zorica koji je kazao da je dodijeljenim odlikovanjima, priznanjima i činovima odana počast svim poginulim, umrlim i živućim braniteljima Domovinskog rata. „Kao ratni zapovjednik Bojne Frankopan prošli smo najteža ratišta od istočne Slavonije, Baranje do južnog bojišta. Naša snaga je bila čast, ponos i vjernost domovini. Danas u miru, te vrijednosti moramo prenijeti na mlade naraštaje, da nikada ne zaborave žrtvu svojih roditelja koju su podnijeli u Domovinskom ratu“, rekao je umirovljeni brigadir Zorica.

Na svečanosti u Uredu predsjednika bili su načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednici i časnici OSRH, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i izaslanstvo Ravnateljstva  policije, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, generalni vikar i izaslanik vojnog ordinarija don Marko Medo, bivši ministri obrane i načelnici Glavnog stožera OSRH, predstavnici braniteljskih udruga, članovi Hrvatskog generalskog zbora te predstavnici akademske zajednice.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, glavni tajnik Ureda predsjednika Hrvatske Dinko Suton, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić, pomoćnica savjetnika Predsjednika Republike za ekonomiju Martina Ciglević i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Republike Hrvatske kontraadmiral Predrag Stipanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta, Dario Andrišek