Predsjednik Milanović čestitao vrbničkoj obitelji Toljanić na nagradi za Europsku veliku obitelj godine

09. lipnja 2021.
16:19

Tijekom današnjeg boravka na otoku Krku predsjednik Republike Zoran Milanović u Vrbniku je prisustvovao uručenju nagrade za Europsku veliku obitelj godine vrbničkoj obitelji Toljanić te razgovarao s vinarima otoka Krka u Poljoprivrednoj zadruzi „Vrbnik“.

Predsjednik Milanović sudjelovao je uručenju nagrade za Europsku veliku obitelj godine koju je Europska konfederacija velikih obitelji  (ELFAC) za 2020. godinu dodijelila vrbničkoj obitelji Toljanić. Čestitajući gospođi Toljanić na nagradi Predsjednik Republike rekao je da na obitelji s više djece ne gleda kao na nešto vezano uz neku religiju nego prvenstveno kao posvećenost žena i muškaraca odgoju djece. „To je nevjerojatno teško. Nekada je to bilo potpuno normalno, a sada imati više od troje djece, a kamoli dvanaestoro djece, zahtjeva od roditelja u svijetu očekivanja koja postoje od te djece, nevjerojatnu, ne žrtvu, nego angažman i predanost“, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je da ne osuđuje ljude koji se odlučuju za komforniji put ili za karijeru. „Ovo radi čega sam ovdje je moja fascinacija i divljenje tom malom broju ljudi koji imaju puno djece. Jer djeca nisu hir. Djeca su posvećenost, obaveza, rad, trud, dužnost dakle sve ono zbog čega i kako želimo vidjeti zajednicu u kojoj živimo, konkretno Hrvatsku. Ali ovo opet nije priča da nas bude što više Hrvata, nego da živimo što bolje“, istaknuo je Predsjednik.  

Uz Predsjednika Republike svečanosti su nazočili glavni tajnik – ELFAC-a Raúl Sánchez, predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić te načelnik općine Vrbnik Dragan Zahija. Europska konfederacija velikih obitelji proglasila je krčku obitelj Toljanić za Europsku veliku obitelj 2020. godine. Obitelj Toljanić je za ovo značajno priznanje nominirala udruga Obitelji 3plus koja okuplja gotovo 1.000 obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj, među kojima je i obitelj Toljanić, koja ima dvanaestero djece.

U Vrbniku se predsjednik Milanović susreo i s vinarima otoka Krka u Poljoprivrednoj zadruzi „Vrbnik“. Zadruga je osnovana 1904. kao Gospodarsko trgovačko društvo Vrbnik, a kao i sve tadašnje zadruge na području Hrvatskoga primorja i Istre, osnivale su se na poticaj dr. Dinka Vitezića, pravnika, izaslanika Istarskog sabora i zastupnika u Bečkom parlamentu. Zadruga ima 125 članova i petnaestak kooperanata, a prilikom susreta s predsjednikom Milanovićem predstavnici vinara otoka Krka predstavili su svoje proizvode, među kojima je najznačajnija Zlatna vrbnička žlahtina, a najzastupljenija sorta žlahtina bijela koja zauzima gotovo 98% površine vinograda.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić