Predsjednik Milanović: Dok se ne promijeni izborni zakona u BiH i Hrvatima daju temeljna prava, Hrvatska ne smije ratificirati ni jedan pristupni ugovor za ulazak NATO

26. travnja 2022.
13:29

„Dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, u sljedećih pola godine, dok Amerikanci, Englezi i Nijemci ne natjeraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića – čija se politika ne vodi iz Bruxellessa nego negdje drugdje – da promijene izborni zakon, odmah sada ili u ovih pola godine, i dok ne daju Hrvatima temeljna prava, Hrvatski sabor ne smije ratificirati ičiji pristupni ugovor. Bez Hrvatskog sabora i ratifikacije pristupnog ugovora nema novih članica NATO-a“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak odgovarajući na pitanje novinara što misli o planovima Finske i Švedske da podnesu zahtjev za ulazak u NATO savez.

Predsjednik Milanović je pojasnio kako Finska ima pravo tražiti ulazak u NATO, ali da jednako tako i Hrvatska ima pravo tražiti zaštitu svojih nacionalnih interesa. „Volio bih da Finci nas podrže u našim problemima koji su sigurnosni i važni za Hrvate i Hrvatsku jer Hrvatska je granična država Bosne i Hercegovine. Hoćete u NATO? Nema problema. Za Finsku je to vitalno pitanje, a za nas je vitalno pitanje hoće li u Hercegbosanskoj županiji ili u Fojnici hrvatske predstavnike birati Bošnjaci ili Hrvati“, rekao je predsjednik Milanović.

Prema njegovim riječima, „dosta je bezobrazne ignorancije i zanemarivanja potreba jedne saveznice i članice EU i NATO-a“, kao i „guranja Hrvatske iz svih procesa“ uz prozivanje da je bila agresor, te „raznih projekata građanske BiH“. Osvrnuo se potom predsjednik Milanović i na različita mjerila za ulazak u europske integracije. „Imamo situaciju da Bugarska i Rumunjska ne mogu u Schengen, a Finska može preko noći u NATO. Sjeverna Makedonija i Albanija ne mogu početi pregovore s EU, a Kosovo nije ni priznato“, rekao je i dodao kako je o problemu položaja Hrvata u BiH razgovarao i s francuskim predsjednikom Macronom, s njemačkim predsjednikom Steinmayerom te drugim državnicima.

Na pitanje novinara, predsjednik Milanović komentirao je i rezultate izbora u Sloveniji te najavu zaokreta slovenske politike prema Hrvatskoj. „Odnosi sa Slovenijom zadnjih dvije godina su dobri , baš dobri. Nije ni Janša bez zasluga za to, ali izgubio je izbore“, rekao je predsjednik Milanović.

Može li nova vlada zakomplicirati neriješena pitanja poput arbitraže ili blokirati ulazak Hrvatske u Schengen, pitali su ga novinari. Predsjednik Milanović smatra kako „neće zakomplicirati“, a glede ulaska u Schengen rekao je kako u slučaju slovenske blokade „to neće biti dobro“. „Nadam se da neće blokirati, jer u njihovom interesu je da mi radimo njihov posao. Ako Hrvatskoj žele spriječiti ulazak u Schengen, neće Hrvatska propast zbog toga, ali neće biti dobro. Sebi će nanijeti štetu“, rekao je predsjednik Milanović i načelno pojasnio kako u tom slučaju  Hrvatska može prestati kontrolirat granicu i kontrolu ulaska ilegalnih migranata prepustiti Sloveniji. „Hrvatska je bila spremna za Schengen 2015., mi smo mogli ući, ali to je politička odluka. Slovenija će, ako gleda svoj interes, tražiti da Hrvatska uđe u Schengen – jučer“, dodao je.

Predsjednik Milanović najavio je i svoj današnji sastanak s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji dolazi u radni posjet Hrvatskoj. „Razgovarat ćemo o odnosima dviju država. Ti kontakti su jako bitni, da su stalni, a to pokazuje i neke osobne afinitete, što u politici nije nevažno“, zaključio je predsjednik Milanović.