Predsjednik Milanović: Moje je mišljenje kako bi se svi trebali cijepiti

24. studenoga 2020.
22:07

Uoči otvaranja izložbe “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.” predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije komentirao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, održanu u ponedjeljak, kao i nove mjere u borbi protiv virusa COVIS-19  koje se očekuju. Potvrdio je da je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost otvorio pitanje cijepljenja i povezanost tog pitanja s člankom 17. Ustava, odnosno “s nametanjem određenih rješenja javnosti koje gledamo već mjesecima i s nekakvim pravnim redom i okvirom”.

Predsjednik Milanović je objasnio kako je temu cijepljenja otvorio kako bi onaj koji odlučuje, a to je Vlada, bio svjestan potencijalnog izazova koji ima, te dodao da on tu može biti debatni partner Vlade, no Vlada mora donijeti odluku. Govoreći o cijepljenju, najavio je kako će se prvi cijepiti ako treba. “Ja tome vjerujem. Cijepim sebe kad treba, svoju djecu. Tu nema švercanja ako si odgovoran građanin. Moje je mišljenje da bi se svi trebali cijepiti i računam tu na građansku svijest“, rekao je i pozvao građane „neka se cijepe jer su cjepiva u zadnjih 70 godina spasila milijune života“.

Na pitanje novinara treba li cijepljenje biti obvezno, predsjednik Milanović je rekao da ne zna kakva je pozicija Vlade i što se namjerava napraviti s cijepljenjem. “Država će kupiti novcem poreznih obveznika skoro tri milijuna cjepiva.  Hoće li ono biti obavezno, kako, što, to je vrlo ozbiljna tema”, rekao je. Siguran je, kaže, da jedan dio ljudi ne bi to prihvatio dobro, “što ne znači da Vlada treba pred takvim stvarima pokleknuti, ako se ocijeni da je nešto što se želi zaštititi najviše na skali vrijednosti”.

Vezano za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednik Milanović smatra da je predugo molio predsjednika Vlade da se nađu. Komentirao je i da svi ti sastanci uvijek, s obzirom na loša očekivanja, budu iznad očekivanja. „Bilo je ok”, dodao je. To Vijeće, rekao je Predsjednik, ima smisla kao top brifing te da nisu imali odluke po svim točkama. Potvrdio je da su na VNS-u konstatirali da se događa kršenje prava Hrvata u BiH predviđena Daytonom. “Ne idemo na razbijanje BiH, iako vidim da mi to već predbacuju”, dodao je.

Na upit novinara je li izgladio odnos s premijerom, odgovorio je da na te stvari ne gleda osobno. “Ja nisam ovdje radi dnevne popularnosti i svjetala reflektora”, zaključio je predsjednik Milanović i ponovio kako niti jednu mjeru Vlade nije kritizirao, već je upozoravao da se ova razina mjera nije trebala i ne može donositi bez posebnog “zelenog svjetla” Sabora.