Predsjednik Milanović na “Diplomatskoj berbi”: Za napredak je nužan spoj tradicije i modernosti

07. listopada 2021.
13:36

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na tradicionalnoj “Diplomatskoj berbi” organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj. Domaćin „Diplomatske berbe“ je predsjednik Republike Zoran Milanović, organizator je Grad Jastrebarsko, a šesta po redu „Diplomatska berba“ održala se u vinogradu obitelji Kurtalj na Plešivici.

Zaželjevši dobrodošlicu šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj te zahvalivši na gostoprimstvu predstavnicima organizatora iz Grada Jastrebarskog i članovima obitelji Kurtalj, u prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je kako posljednjih godina svjedoči nevjerojatnom napretku vinara na plešivičkom području.

„Ovo je tradicijski kraj koji je u sedamdesetim i osamdesetim godinama bio veliki, količinski, proizvođač vina, ali dosta niske kvalitete. To sam vrlo često i svojim domaćinima znao govoriti. U stvari sam pomalo uzbuđen kada vidim koliki su napredak napravili, i to skoro svi“, poručio je Predsjednik naglasivši kako je tradicija ipak ostala.

„Kada kažem tradicijski kraj, on je važan u usmenoj i političkoj tradiciji hrvatske nacije. Iz ovog kraja su dva hrvatska kardinala, zagrebačka kardinala i nadbiskupa, iz neposredne okolice. I s obzirom koliko je malo kardinala bilo u posljednjih sto i pedeset godina, to je nadprosječna zastupljenost, nije to slučajno. Dakle, to ima i svoju političku notu jer kao što znate Hrvatska nije imala slobodan, liberalno-demokratski sustav barem pedeset i više godine, i biti kardinal nije bila samo vjerska dužnost nego na neki način i politička“, pojasnio je predsjednik Milanović diplomatima. Dodao je kako je ovo područje bilo i jedan od centara političkog organiziranja hrvatskog seljaštva te da su neki od najistaknutijih političkih lidera bili iz Jastrebarskog, kao na primjer Vlatko Maček. „To je bilo umjereno vrijeme hrvatske politike kojem nije bilo suđeno da prevlada u povijesnim turbulencijama i teškim potresima“, rekao je. 

„Ovdje sam zbog podrške i respekta prema uspjehu koji se dogodio u zadnjih trideset godina, a rezultat je rada i svijesti da dobar rezultat mora biti spoj tradicije i modernosti. I bilo bi jako lijepo kada bi to bio neki model i pokazatelj za hrvatski napredak i put u cjelini“, poručio je Predsjednik. „Ovo su male vinarije, mala proizvodnja, ovo je tradicija i ovdje sam prije svega radi tradicije. Jer kako poslovica koja se pripisuje Oscaru Wildu kaže: ‘Cinik zna cijenu svačega i svega, ali vrijednost ničega’ – ovdje smo radi vrijednosti“, zaključio je predsjednik Milanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas