Predsjednik Milanović na hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom: Budite uporni kako bi ostvarena prava postala kontinuitet

27. studenoga 2023.
11:15

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na 28. hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem, najvećem godišnjem skupu osoba s invaliditetom u regiji koji organizira Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u suorganizaciji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

„Priča o ljudima s invaliditetom, njihovim pravima i potrebama nije od jučer i ne bi bilo pošteno i točno kada bismo rekli da se o tome nikad nije govorilo. Pričalo se puno, ali se nije ništa radilo. Ovo je važna tema koja se polako probijala i trebalo je puno strpljenja. Zato mi je drago da ste uspjeli izboriti određena prava“ poručio je predsjednik Milanović, koji je ujedno i pokrovitelj simpozija, te je dodao: „Budite uporni  tako da ono što ste ostvarili postane kontinuitet i rutina jer ćete u protivnom morati krenuti ispočetka“.

Govoreći o važnosti zakonodavnih i financijskih mjera koje su donesene, a o kojima su govorili i predstavnici drugih institucija, Predsjednik Republike podržao je nastavak njihovog implementiranja kao konstante podrške, posebice u vremenima kada sredstva iz europskih fondova nisu beskonačna. „Tako to ide s naštampanim novcem. Doći će neka druga kriza i neki drugi rat. Samo ovaj rat u Ukrajini će dovesti do novih milijun invalida. Mi, srećom, živimo u mirnoj državi u kojoj se više ne gubi glava i život radi ludih ideja i ljudske mržnje, to je iza nas nadam se za puno generacija“ kazao je.

Predsjednik Milanović je potom istaknuo i važnost dubljeg razumijevanja društva i sloboda, naglašavajući da čitanje ustava neke države može pružiti tek naznake, dok se stvarna suština često otkriva kroz kazneno pravo,a najviše govori proračun. Upućujući na ključne aspekte proračuna i njegovog utjecaja na korisnike, naglasio je nužnost kontinuiranog pritiska radi osiguravanja prava i podrške osobama s invaliditetom.

Tema ovogodišnjeg simpozija je „Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – o nama uvijek s nama – od slogana do realnosti“, a odnosi se na područja zapošljavanja, inkluzivnog obrazovanja, sporta za osobe s  invaliditetom te položaja žena s invaliditetom.

Osim predsjednika Milanovića na simpoziju su govorili predsjednica SOIH-a – Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Marić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu,  zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Lora Vidović,  ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, zamjenica ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ankica Čulo, ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin, državna tajnica – izaslanica ministra rada,  mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, video porukom obratio se predsjednik Europskog foruma osoba s  invaliditetom Yannis Vardakastanis.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek