Predsjednik Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu: Budimo solidarni s NATO partnerima, ali prije svega lojalni hrvatskim nacionalnim interesima

24. rujna 2022.
13:36

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je danas na polaganju prisege 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“. U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović kadetkinjama i kadetima je poručio da je njihov primarni zadatak obrana Hrvatske, njezinog Ustava i zakona, njezine teritorijalne cjelovitosti, integriteta, suvereniteta, njezinih granica, njezine demokratske izabrane vlasti i njezinog stanovništva.

„Jezgrovitost i jasnoća prisege koju ste upravo izgovorili i njome prisegnuli ne može biti kraća, jasnija i odanija“, rekao je predsjednik Milanović kazavši kako je u svega nekoliko rečenica prisege izrečeno sve ono što čini vojnika – hrabrost, ustav, zakon i domovina. Kadetima je rekao da su izabrali težak i zahtjevan, ali isto tako lijep i uzbudljiv život te da će u poslu kojeg će obavljati imati potporu civilnih demokratskih izabranih organa vlasti.

„Primarni zadatak je domovina – njezine granice, njezini ljudi i na kraju njezina demokratska vlast koja se mijenja, voljom ljudi. Sve ostale dolazi kao naša obveza, dug časti, ugovor. To je naše članstvo u NATO-u, koje nije samo slovo na papiru, koje je vrlo ozbiljna obveza koja nas obavezuje u slučaju da netko od naših saveznika upadne u opasnost“, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako se to još nije dogodilo izrazivši nadu da se to i neće dogoditi.

Kazavši kako živimo u vrlo kompliciranim vremenima, predsjednik Milanović kadetkinjama i kadetima je poručio da cijeli svijet danas živi u vremenu koje je izazovnije od bilo kojeg vremena koje on pamti. „Ne i za Hrvatsku. Hrvatska nikada nije bila mirnija, sigurnija. Njezina geografija nije nikada bila povoljnija, ali svijet se trese. Jedna od dvije najveće nuklearne sile napala je svoju susjednu državu, odvija se rat na njezinim granicama i ništa nije kao što je bilo ranije i ništa nije usporedivo s onim što je bilo ranije“, rekao je hrvatski Predsjednik. U tom smislu, istaknuo je kako u takvim okolnostima hrvatska demokratska vlast, zapovjednici i on, kao vrhovni zapovjednik, imaju posebnu obavezu da budu pravedni, razboriti i efikasni, ali da se, prije svega i iznad svega, vode samo svojim međunarodnim obavezama, čašću moralom i hrvatskim nacionalnim interesima.

„Ti interesi nalažu da pred očima imamo vas kao ljude, ljudska bića, hrvatske časnike, hrvatske vojnike, ljude koji će sutra u nekom ratu ili ni u jednom ratu, voditi vojsku. Ovaj rat u Ukrajini pokazuje koliko je taj čovjek, tzv. ljudski faktor bitan. Skoro jednako bitan kao tehnika. Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je u zadnjih trideset godina, naravno uz Bosnu i Hercegovinu, iskusila strahotu, izazove i jezu vođenja rata, na svojem teritoriju i obrane zemlje od neprijatelja i agresora, u vremenu kada je ostatak, cijela Europa živjela u miru, prosperitetu i razvijala se. To iskustvu nema niti jedna druga europska država. Sada ga stotinu puta gore i teže vjerojatno doživljava Ukrajina. Na nama je da budemo solidarni, da budemo čovječni, objektivni i razumni, ali prije svega lojalni Hrvatskoj i njezinim nacionalnim interesima. To je misija, sveti zadatak Hrvatske vojske, to piše u hrvatskom Ustavu i toga ću se držati“, zaključio je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Danas je 77 kadetkinja i kadeta 20. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ dalo svečanu prisegu na kojoj su prisustvovali i njihovi roditelji, rodbina i prijatelji.

Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta