Predsjednik Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu: Izvršnoj vlasti i ministru obrane želim svu sreću, znanje i umijeće u opremanju Hrvatske vojske

23. studenoga 2023.
15:31

„Želim svu sreću, znanje i umijeće hrvatskoj izvršnoj vlasti i ovdje prisutnom ministru u opremanju Hrvatske vojske, u završetku projekata u koje smo krenuli prije puno godina. To mislim prije svega na neke stvari vezane uz Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu, to će biti jako teško“, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ gdje je sudjelovao na promociji novih časnica i časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dodjeli prvih časničkih činova zdravstvene službe.

Govoreći o opremanju Hrvatske vojske, predsjednik Milanović je dodao: „Oružje kojeg mi, nažalost, u manjoj mjeri ili uopće ne proizvodimo – osim nekih časnih iznimaka – je toliko skupo da danas u stvari uopće nema smisla govoriti o tome koliko se izdvaja, nego što za to dobivaš, koliko se od toga možeš obraniti i koliko možeš doprinijeti. Tu su rezultati porazni ne samo za Hrvatsku nego za sve. Oružje se prodaje, preprodaje i kreira u posebnim uvjetima – to je svijet u kojem živimo“.

U svom je govoru predsjednik Milanović uputio poseban pozdrav i čestitku na preuzimanju dužnosti novom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću. „To je odgovorna dužnost i u puno rutinskijim vremenima, a u današnjim posebno. Ovo je odgovorno ministarsko mjesto i želim vam sve najbolje. Nadam se dobroj suradnji“, rekao je Predsjednik.

Novim časnicama i časnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske zaželio je uspješnu i sretnu karijeru i da u vojsci ostanu što duže. „Odabrali ste dobro, ali ja sam subjektivan, ja sam hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik i za mene je svatko tko je odabrao ovaj poziv dobro odabrao. Prvo čestitam na onome što ste učinili do sada, na školama i fakultetima koje ste završili jer to su teške škole koje traže kompletnog čovjeka i osobu. To je težak rad, a on je nadopunjen i okrunjen ovime što ste postigli sada. Dobro došli u Hrvatsku vojsku!“, poručio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Republike je u svom govoru komentirao i situaciju u svijetu. „Živimo u vremenima koja su izazovna i teška. Živimo u svijetu koji se mijenja i na neki način raspada“, rekao je predsjednik Milanović te dodao kako se tom novom svijetu moramo prilagoditi i kao saveznici i kao nacionalna država hrvatskog  naroda. „Visoke cijene oružja dovode nas u poziciju da smo ovisni o savezu u kojem živimo, radimo, razvijamo se i surađujemo s njim. To je savez u koji moraš imati povjerenje i na koji se moraš osloniti, ali isto tako biti svjestan da je do ove zemlje, Hrvatske, stalo jedino nama i da jedino mi imamo i moramo imati u svakom času pred očima njezin boljitak“, zaključio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti Odluku o dodjeli čina natporučnika i poručnika zdravstvene službe Oružanih snaga Republike Hrvatske polaznicima 15. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe zdravstvene službe. Uz predsjednika Milanovića pri uručenju činova bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i zapovjednik HVU „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Slaven Zdilar.

Čin natporučnice/ natporučnika zdravstvene službe Oružanih snaga Republike Hrvatske dodijeljen je za sedam kandidata za časnike (doktor medicine) i to: Marina Baran, Vesna Jakus, Dragan Pervan, Filip Relković, Ana Stanković, Lana Sučec i Lena Šimić. Čin poručnice/poručnika zdravstvene službe Oružanih snaga Republike Hrvatske za tri kandidata za časnike (doktor dentalne medicine, magistra sestrinstva i prvostupnica bacc. sestrinstva): Ivan Bek, Nikolina Koceić i Bernarda Pejić.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti u Hrvatskom vojnom učilištu bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda Predsjednika Republike brigadir Ivica Kranjčević i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta