Predsjednik Milanović na konferenciji „Dan velikih planova“: Nisam protiv uvođenja eura, ali moram upozoriti na izazove

21. rujna 2022.
12:52

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na konferenciji „Dan velikih planova“ koju već 14 godina organizira tjednik „Lider“. U izlaganju pred sudionicima konferencije, predsjednik Milanović, između ostaloga, govorio je i o euru koji Hrvatska uvodi od sljedeće godine te je izrazio nadu kako uvođenje eura neće imati negativne posljedice za Hrvatsku jer je „hrvatska ekonomija uslužna i ovisi od volatilnosti Europe koja je sada dobra“.

Podsjećajući kroz primjere kako je u današnjim vremenima teško pouzdano predvidjeti ekonomska kretanja, predsjednik Milanović je zapitao: „Tko je mogao predvidjeti da će ova situacija izazvati brojne komplikacije u državama srednje Europe koje nisu prihvatile euro – a mogle su, čak i trebale, ali to izbjegavaju već godinama – kao što je Mađarska, Češka ili Poljska. Tko je mogao predvidjeti da će kamatne stope na kredite u Mađarskoj, na kredite građanima, sa četiri posto narasti na deset posto. Ili da će vrijednost forinte pasti u odnosu prema euru za 25 posto i time automatski smanjiti kupovnu moć stanovništva, a da se to isto neće dogoditi u Češkoj i Poljskoj u kojima također kamate na kredite rastu, međutim valute su i dalje stabilne“.

Zbog takvih nepredvidivih ekonomskih kretanja, predsjednik Milanović je upozorio kako se „mi možemo samo nadati da će nam euro, koji dolazi od Nove godine, biti dobar prijatelj naprosto zato što je naša ekonomija uslužna, turistička i ovisi o volatilnosti Europe“. Podsjetio je kako euro nije svim državama koje su ga uvele donio korist, navodeći primjer Italije. „Tko je imao koristi od eura? Njemačka, Nizozemska, djelomično Belgija, Austrija i tu možemo stati. Svi drugi su tu gdje su bili i muče se“, dodao je. „Devet godina smo u Europskoj uniji i dalje smatram da je to dobra stvar za nas. Nisam nikada bio protiv eura, nisam ni danas, ali sam u poziciji da mogu i moram biti malo skeptičan, da upozorim na izazove“, poručio je predsjednik Milanović.

Pozdravne riječi sudionicima 14. Konferencije „Dan velikih planova“ uputili su glavni urednik „Lidera“ Miodrag Šajatović i glavna direktorica HUP-a Irena Weber, a osim predsjednika Milanovića na Konferenciji izlaganje su imali zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek na temu „Kreditna i monetarna politika u 2023.“ i ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Filipović na temu „Ekonomska politika Vlade Republike Hrvatske u 2023.“.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan