Predsjednik Milanović na obilježavanju 30. obljetnice Instituta „Ivo Pilar“

26. studenoga 2021.
14:34

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“  te čestitajući znanstvenicima obljetnicu utemeljenja istaknuo kako je Institut jedno važno istraživačko tijelo.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović osvrnuo se na vrijeme prije osnivanja Instituta kazavši kako se od toga vremena mnogo stvari promijenilo. „Sloboda izražavanja, potraga za istinom, pa i za gubljenjem na tom putu u potrazi za istinom, u Hrvatskoj je jedna normalna i svakodnevna stvar. Sada se ponovno razvijamo kao jedno dinamično, zapadno društvo u kojem država nije oteta na način na koji je oteta od dijela klike u nekim drugim državama. Država koja ima svoje probleme, ima svoje sistemske poremećaje, koji su stariji i od nas, koji se naprosto teško mijenjaju. Uloge su podijeljene, svatko ide svojim putem, teško je to vratiti“, poručio je Predsjednik.  

Predsjednik Milanović govorio je i o važnosti financiranja iz europskih fondova. „Želim vam da budete, što je malo teže u društvenim disciplinama, lovci i presretači na europske novce i fondove. Država vas može financirati malo više i vjerujem da može, mora i da hoće više, ali ne potpuno“, rekao je. Pri tom se osvrnuo na primjer nesrazmjera između financiranja visokog školstva i istraživačkog rada između Hrvatske i Nizozemske istaknuvši kako su ti nesrazmjeri preveliki. „Nismo mi toliko siromašniji niti su oni toliko bogatiji od nas da bi se iznosi koji se troše na financiranje javnih sveučilišta toliko razlikovali. Pa čak ako se uzme u obzir i to da su oni vještiji u izvlačenju novaca iz sustava kojeg su oni smislili, a mi se priključili trideset godina kasnije. To je sustav dizajniran prvenstveno za njih“, rekao je predsjednik Milanović.

„To je Europska unija, ona je dobra, ali ona je kreirana s jasnim ciljem i s jasnom idejom da razmak između onih uloga koje su davno podijeljene ipak ostane isti“, poručio je predsjednik Milanović dodavši i da standardi između europskih država nisu isti. „Naš zadatak je da se u datim okolnostima i ulogama, koje su davno podijeljene, najbolje pobrinemo za sebe i za svoje interese. Jer bez novca nema ničega“, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića, pozdravne riječi uputili su predsjednik Upravnog vijeća Instituta prof. dr. sc. Nevio Šetić i ministar znanosti i obrazovanja RH, izaslanik Predsjednika Vlade RH prof. dr. sc. Radovan Fuchs, a Institut je predstavio njegov ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas