Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana Istarskog statuta: Ako sami nećemo štititi svoje interese, neće to ni drugi

30. ožujka 2023.
14:47

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas u Poreču na obilježavanju Dana Istarskog statuta, dokumenta kojim se Istra 1994. godine definirala kao višenacionalna i dvojezična zajednica koja predstavlja jedinicu područne regionalne samouprave u okviru Republike Hrvatske.

Čestitajući 29. obljetnicu donošenja Statuta Istarske županije, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju za njega je rekao da predstavlja dokument koji obilježava jedno  drugačije vrijeme u Hrvatskoj. „Ovdje su se vodile neke druge bitke za koje je bilo vrijeme. I to je bilo pametno i na to ljudima koji su za to bili zaslužni treba čestitati, jer da nije bilo tog kruga ljudi, to se ne bi dogodilo“, rekao je predsjednik Milanović.

Istaknuvši kako je inzistiranje na donošenju Statuta Istarske županije za Hrvatsku bilo važno, predsjednik Milanović ocijenio je to „nadstandardom“. U tom smislu, podsjetio je kako Hrvatska svojim Ustavom i ustavnim zakonima te praksom ima izgrađen status nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj kao autohtone. „Imaju mnoga od onih prava koja Hrvati u susjednim državama nemaju, osim u Bosni i Hercegovini gdje su konstitutivni narod pa ih se svejedno krade i potkrada. To govorimo da se naprosto podsjetimo i osvijestimo da nismo baš tako loši, da gradimo jednu zemlju koja je još od ranije bazirana na nekakvim standardima, kriterijima i vrijednostima“, rekao je Predsjednik.  

„Istra je valjda jedina koja je, koliko god da je i specifična i drukčija i zbog brojnosti Talijana i druge nehrvatske etničke zajednice, koja je taj izazov ljudskosti, spremnosti da budeš čovjek, prošla s vrlo visokom ocjenom. I nisu to europski standardi. To su naši standardi jer smo mi odlučili da po takvim normama želimo živjeti i da očekujemo da se i drugi tako ponašaju. To se dogodilo puno godina prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju, prije slutnje da će se to ikada dogoditi. Zato je taj događaj velik“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Zaključno je poručio: „Držite se svojih standarda! Igrajmo po pravilima, zaradimo, koristimo prostor u koji smo ušli. Možemo opstati kao Europska unija samo ukoliko budemo slušali i gledali jedni druge, tuđa očekivanja. Posebno očekivanja malih naroda i malih zajednica kao što je naša. Hrvatski narod i njegova država Hrvatska su mali i kao što vrijedi za Istru vrijedi i za Hrvatsku: ako se ne budemo bavili svojim interesima, ne budemo nad njima cijelo vrijeme bdjeli, bili u njima sebični, drugi nas neće primijetiti“, zaključio je predsjednik Milanović. 

Nakon što je Skupština Istarske županije 30. ožujka 1994. godine prihvatila Statut, Vlada Republike Hrvatske je ukinula 36 članaka. Slijedila je duga  političko-pravna bitka tijekom koje je Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio 18 članaka, a ukinuo, potvrdivši djelomično Vladinu odluku, drugih 18 članaka. Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno mogućnost službenog korištenja talijanskog jezika u radu županijskih tijela. Konačno, na zasjedanju Skupštine, 19. studenoga  2001. godine vraćeni su svojedobno ukinuti članci Statuta, koje je kasnije potvrdio Ustavni sud.

Osim predsjednika Milanovića o važnosti Statuta Istarske županije govorili su predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, župan Istarske županije Boris Miletić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu, izaslanik predsjednika Vlade RH Ivan Bubić i načelnik Općine Sveti Petar u Šumi, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mario Bratulić. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta