Predsjednik Milanović na obilježavanju obljetnice ustrojavanja GMB HKoV-a u Kninu: Glavni zadatak HV-a je obrana hrvatskog teritorija i stanovništva

01. travnja 2022.
13:27

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u Kninu na svečanom obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a.

Predsjednik Milanović svoje obraćanje započeo je prisjećanjem na Dan oslobođenja Grada Knina 1995. godine naglasivši kako je taj dan donio trenutak nezapamćene sreće i zadovoljstva svakom hrvatskom čovjeku i svakom hrvatskom patriotu. „ U povijesti naroda i nacija postoje oni dani i oni trenutci koji imaju vezivni faktor koji povezuje i koji svi znaju i svi znaju što su u tom trenutku radili i gdje su bili. Jedini takav dan je vjerojatno dan oslobođenja Grada Knina 1995. godine. Takvih dana ne da nema puno, ima ih jako malo. On je za našu naciju vjerojatno jedan i jedinstven. Taj dan svojim briljantnim ratnim pobjedama omogućili su nam vaši prethodnici, vaši suborci iz onog vremena. Dok je ove generacije i vas, nas oni zaboravljeni biti neće, neće ih prekriti veo zaborava. Hrvatskoj su donijeli slobodu ali i tu nevjerojatnu i nezabilježenu, istinsku radost, bez koje nema života, potomaka, budućnosti, čovjeka, obitelji niti nacije“, rekao je predsjednik Milanović.

„Vaš zapovjednik je rekao da ćete u svom radu i nastojanjima težiti najboljem. Podržavam to u svakom slučaju, a posebno kada su elitne postrojbe hrvatske vojske u pitanju. Težite najboljem! Ne zaboravite da je vaš jedini i glavni zadatak obrana hrvatskih granica i hrvatskog teritorija, onoga što svaku naciju i državu čini državom i bez čega ne postoji, a to je teritorij koji je određen granicama, to je stanovništvo i to je demokratski izabrana narodna vlast, vlast predstavnika naroda. To je u političkom i ustavno pravnom smislu sveto trojstvo koje se brani“, poručio je.

„Sve drugo dolazi kasnije, i međunarodni savezi u kojima treba biti lojalan, pošten i odan saveznik, onima kojima si prisegnuo da ćeš biti saveznik. Treba biti i u solidarnosti s državama kao što je Ukrajina koja je napadnuta od Rusije i koja tu solidarnost i ljudski i politički zaslužuje. Od nas je ima i imat će. Sva vaša nastojanja i sva naša nastojanja, sva moja nastojanja kao predsjednika i vrhovnog zapovjednika su da vas se osposobi i trenira upravo za to i u tom smislu i sa tim ciljem. Unaprjeđujte se da biste odvraćali i da biste, ne dao Bog, sutra morali braniti“, istaknuo je Predsjednik Republike.

Osvrnuo se i na skorašnji posjet Bosni i Hercegovini povodom godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane u Mostaru: “Vi ste bratstvo po oružju, više od postrojbi,  kao što su to i naša braća, vaša braća i suborci iz Hercegovine koji se postrojavaju za tjedan dana. Zajedno s Hrvatskom vojskom, pod vodstvom Hrvatske vojske i zajedničkim zapovjedništvom temeljem međunarodnog sporazuma potpisanog u Splitu između predsjednika Tuđmana i predsjednika Izetbegovića, oslobađali ste Bosnu i Hercegovinu i omogućili da to bude slobodna zemlja, zemlja u kojoj je konačno prestao rat. To se danas ne samo zaboravlja nego vrlo drsko i sustavno podcjenjuje i Hrvatskoj kao i obično nabijaju kompleksi krivnje i odgovornosti umjesto da se kaže – hvala i ne ponovilo se. Za tjedan dana biti ću u Mostaru i bit ću slobodan bez da vas pitam da im prenesem vaše pozdrave jer mi smo dvije države i poštujemo tuđe i drugo, ali u ratu to je bilo jedno. Tko god to ne priznaje i ne vidi, slabo vidi ili ne želi vidjeti.“

Svoje obraćanje predsjednik Milanović zaključio je čestitajući hrvatskim vojnicima njihov Dan “Draga hrvatska gardo, hrvatski vojnici, elito hrvatske vojske čestitam vam vaš Dan, vaše slavne, velike hrvatske postrojbe i stojimo Domovini vjerni!“

Uoči svečanosti obilježavanja ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a, Predsjednik Republike položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”. Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH gp Siniša Jurković, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i  nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, zapovjednik HKoV gp Boris Šerić, zamjenik zapovjednika HKoV gb Tihomir Kundid, zapovjednik GMBR HKoV gbr Dražen Ressler i  zapovjednik GOMBR HKoV gbr Mijo Validžić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Anamarija Katić