Predsjednik Milanović na otoku Krku otvorio 10. energetsku konferenciju

09. lipnja 2021.
11:31

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju 10. energetske konferencije otoka Krka koja se, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i udruge Eko Kvarner i pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, održava pod nazivom „Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana“.

Otvarajući konferenciju predsjednik Milanović prisjetio se svojih dolazaka na otok Krk prije četrdesetak godina kada situacija sa zbrinjavanjem otpada nije bila ni približna kao danas.

„Ovo govori koliko godina imam i koliko se stvari promijenilo zahvaljujući vašoj generaciji“, rekao je predsjednik Milanović. Govorio je i o gospodarenju otpadom na otoku Krku. „Od kada sam se iz Bruxellesa vratio u Hrvatsku svake godine idem u Šilo i vidim kante za smeće. Krk kreće s tom pričom 2005., 2006. godine“,  rekao je Predsjednik uspoređujući to vrijeme s vremenom kada kanti za smeće na otoku nije bilo. Dodao je kako je shvatio da ljudi, potpuno indiferentni prema tome, počinju odvajati smeće jer vide da sustav funkcionira.

„Zagrepčani to dan danas ne mogu raditi u svome gradu i to nije jednostavno. To je jako teško organizirati u velikom gradu iz niza razloga kao što je jako teško velikom gradu organizirati sustav funkcioniranja električnih vozila“, rekao je predsjednik Milanović. Kao razlog tomu naveo je nedostatak infrastrukture i logistike koja košta i kojoj nije dorastao niti još jedan njemački grad. „I neće tako brzo u potpunosti. Mi ćemo još nekoliko desetljeća imati flote vozila s motorima na unutarnje sagorijevanje. To će biti nešto što je zadatak, misija i poziv sljedeće generacije“, istaknuo je Predsjednik. 

„Ogroman put je Krk prošao. Ovo nikada nije bio Balkan, ovo je bio zapad i po mentalitetu i po kulturi odnosa u zajednici, umjerenosti, otvorenosti, a opet jednoj plemenitoj provincijalnosti, duh zajednice. Međutim, stvari su izgledale loše, od načina nefunkcioniranja odvoza otpada, nepostojanja kanti za smeće. Ovo je ogroman napredak i s obzirom da je Krk destinacija koja nije elitna u smislu ponude najskupljih hotela glasovitih svjetskih lanaca. Krk je više obiteljski otok. Ali sve više za obitelji koje imaju vrlo visoke i istančane ukuse koji neće doći ljetovati i provoditi svoje vrijeme bilo gdje, jer kao što vidimo otok se razvija i u unutrašnjosti. Ovo što vi radite je u stvari za vas. Dakle, ovdje je naprosto lijepo i ugodno živjeti“, rekao je predsjednik Milanović otvarajući  10. energetsku konferencije otoka Krka.

Osim Predsjednika Republike u uvodnom dijelu 10. energetske konferencije otoka Krka govorili su gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Host, predsjednik FEDARENE dr. sc. Julije Domac i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Nakon otvaranja konferencije predsjednik Milanović je u Gradskom poglavarstvu Grada Krka održao sastanak s novoizabranim čelnicima gradova i općina svih kvarnerskih otoka te posjetio otočko komunalno poduzeće „Ponikve“.

Uz predsjednika Milanovića, osim posebnog savjetnika Predsjednika za energiju i klimu dr. sc. Julija Domca, bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić