Predsjednik Milanović na premijeri dokumentarnog filma „1991. Tko je tvoj bližnji?“

17. studenoga 2021.
22:30

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na svečanoj premijeri dokumentarnog filma „1991. Tko je tvoj bližnji?“. Riječ je o filmu redatelja Gorana Maršaleka prema scenariju povjesničara Tomislava Šulja, a u produkciji Udruge veterana, vojnika i domoljuba.

Film govori o stranim dragovoljcima u Domovinskom ratu i donosi ozračje neizvjesnosti i patnje koje se u kasnu jesen 1991. godine nadvilo nad Hrvatskom te činjenicu nedostatka podrške međunarodne zajednice kojoj se Hrvatska nadala. Istovremeno, priča prati pojedince, strance koji se, zbog osobnog osjećaja nepravde, uključuju u obranu Hrvatske.

Strani dragovoljci stigli su iz čak 45 zemalja, najviše iz Engleske, Nizozemske i Francuske, a nakon rata doživjeli su brojne neugodnosti. Neki su na povratku u svoju zemlju naišli na osude, drugi su svoj život nastavili u Hrvatskoj. Ipak, većina njih do danas nije uspjela ostvariti svoja braniteljska prava.

Scenarist filma povjesničar Tomislav Šulj pretraživanjem arhivske građe izvukao je iz zaborava taj važan dio povijesti o ratu 90-ih. Prema njegovim procjenama, u njemu je sudjelovalo preko tisuću stranih dragovoljaca pri čemu je stotinjak njih je poginulo, a oko 150 ih je bilo teže ranjavano.

U 53 minute, koliko film traje, kombiniraju se arhivske snimke sa snimljenim razgovorima te životnim pričama i svjedočanstvima stranih dragovoljaca.

Uz predsjednika Milanovića na premijeri filma bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan