Predsjednik Milanović na konferenciji “Dan poduzetnika”: Nije u redu preko noći ukidati prirez

22. svibnja 2023.
14:29

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na konferenciji „Dan poduzetnika“ u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održanoj u Zagrebu.

Govoreći o ekonomiji i poduzetništvu u zadnjih 30 godina pa do danas, predsjednik Milanović je rekao kako se moraju razbiti neke zablude. „Mislim da moramo razbiti neke zablude jer se na kraju uvijek sve svodi na to. Uvijek je lakše prihvatiti novu ideju nego se odreći i otarasiti stare pogotovo, ako je riječ o lošoj navici. Ljudi, narodi, države i ekonomije žive po navikama, a mi smo se na neke stvari navikli. Mi smo uslužna ekonomija koja se odrekla klasične proizvodnje s obzirom da je ima sve manje u Hrvatskoj. Međutim, mi smo i dalje na začelju u utrci za što veći profit. Ako se nešto ne promijeni ostat ćemo osuđeni na prosječnost i male profite jer su uloge odavno podijeljene u ovoj igri“, naglasio je.

U tom kontekstu, Predsjednik je pričao i o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, te je pritom naglasio kako je ono u nekim aspektima profitabilno, međutim, godinama se ništa bitno nije mijenjalo što se tiče strateških pomaka u odnosu na konkurenciju, a “ljudi, nacije i države se vole uspoređivati s drugima, posebno sa susjedima“.

Također je spomenuo europske fondove kao alat za napredovanje i smanjenje zaostajanja , pri čemu je pojasnio kako su “oni svrha našeg postojanja i pristupanja Europskoj uniji jer mi kao mala ekonomija, mala država i mala sila ne sudjelujemo u drugim stvarima. Međutim, mi ih i dalje ne koristimo dovoljno“ kazao je.

Predsjednik Milanović je govorio i o kritikama zbog povećanja naknade transporta energije. „Mi gledamo svoje državne interese. Sve što se događa u području energije je politika i tu nema klasične ponude i potražnje“, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako je i kupovina INE od strane mađarskih vlasti bila politički čin. „Njihove vlasti to štite političkim sredstvima, kao što su manevrom svog pravosudnog sustava spriječili izručenje Hernádia kojeg naše pravosuđe potražuje. Država je svrha i smisao sama sebi te je ona najviši cilj, posebno ona koja je nastala u ratu kao naša. Državu se štiti svim sredstvima kao najveću vrijednost“, poručio je.

Predsjednik Milanović komentirao je i najavljenu poreznu reformu. „Mjera ukidanja prireza preko noći nije u redu, a da ne govorimo o mogućim političkim motivima“ zaključio je.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta