Predsjednik Milanović na skupu Matice hrvatskih sindikata: Inflacija me najviše brine

17. ožujka 2023.
14:37

„Inflacija je nešto što me brine najviše, jer njezini uzroci su samo djelomično rat u Ukrajini, ali bazično to je monetarna politika i sve ono što se događa posljednjih deset godina – novac praktički postaje besplatan i dostupan svakome, a onda ima vrijednost kao i sve ono što je previše dostupno“, poručio je danas predsjednik Republike Zoran Milanović na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata.

„Vaš sindikat je sindikat javnog sektora, sindikat kojem svaka vlast želi biti dobar poslodavac. Nitko s pozicije javne vlasti ne polazi s namjerom da naškodi zaposlenicima u javnom sektoru. U nekim razdobljima to je lakše, u nekima teže, u nekima nemoguće“, rekao je predsjednik Milanovića predstavnicima treće po veličini sindikalne središnjice u Hrvatskoj koja okuplja 10 sindikata s preko 60.000 članova u zdravstvu, predškolskom odgoju, školstvu, znanosti i visokom obrazovanju, pravosuđu, djelatnosti mirovinskog osiguranja i bankarskim djelatnostima.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović podsjetio je na razdoblje s početka prošlog desetljeća i na financijsku krizu kada su se morala ukidati određena zatečena prava. „Bilo je grozno jer je novac bio skup. Rejting agencije su nam krojile plaće i govorile koliko smo podobni, pogodni i sigurni kao oni koji uzimaju kredit. Vrlo brzo je bilo vidljivo da su kriteriji tih rejtinga proizvoljni. To se promijenilo, ova vlada čitavo vrijeme živi u epohi nevjerojatno jeftinog novca“, rekao je Predsjednik te istaknuo kako se inflacije vratila nakon niza godina u kojoj inflacije nije bilo.

Govoreći o inflaciji u socijalizmu, kazao je kako je ona uništavala ljude koji su živjeli od plaće. „U onom društvenom sistemu vlasništva, onaj tko je živio od plaće, tko je bio učitelj, učiteljica, liječnik, sudac, državni činovnik, taj je živio na udaru i kontinuiranom rastu inflacije“, rekao je Predsjednik te podsjetio kako smo od 1993. godine, kada je Hrvatska usvojila svoj proturecesijski, stabilizacijski program te fiksirala tadašnji hrvatski dinar, živjeli bez inflacije.

„Zaboravili smo kako to izgleda. I evo nakon puno godina i prvi puta u novijoj hrvatskoj državnoj povijesti, imamo inflaciju preko 10%. Kada imate besplatan novac, kada je kamata takva da se svatko može zadužiti, onda se do novca dolazi jednostavnije nego ikada i krediti su jeftiniji nego ikada, državi je jednostavnije nego ikada“, pojasnio je predsjednik Milanović te spomenuo kako inflacija nije ista u cijeloj Europi pa ni u euro zoni što je poseban fenomen koji govori o neuravnoteženosti i neujednačenosti među državama.

Zaključno, članovima Matice hrvatskih sindikata poručio je da se moraju nadmetati, tražiti svoju pravdu i pravicu te im zaželio uzajamno razumijevanje u pregovorima s vladom. „Više borbe i budite uporni, ali shvatite na kraju da vlada ima svoja ograničenja i da bi vam najradije dala sve, ali nema“, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića i predsjednice Matice hrvatskih sindikata Sanje Šprem, na svečanosti su govorili predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Marin Piletić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek