Predsjednik Milanović na svečanosti Hrvatskog akademskog sportskog saveza: Djeca bi se trebala masovnije baviti sportom

07. veljače 2024.
20:44

„Čuli smo kako Vlada ulaže puno milijuna eura u sport, mislim da i grad Zagreb ulaže u sport i to bi se trebalo vidjeli na način da se djeca masovnije bave sportom i da više budu po igralištima“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u prigodnom obraćanju na svečanosti proglašenja najuspješnijih sportašica i sportaša Hrvatskog akademskog sportskog saveza za 2022./2023. godinu – UniSport Stars te obilježavanju 30. godina rada Saveza.

Podsjetio je kako su nekada škole masovno okupljale djecu radi sporta te dodao kako to nije bio vrhunski sport. „Vrhunski sport i nije za svakoga. Da je ne bi se zvao elitni i ne bi bio poseban, ali sport kao način života, želje za uspjehom i na kraju bolje zdravlje –  sport je sjajna stvar“, istaknuo je.

Kazavši kako podržava ulaganja Vlade i gradova u masovnost sporta, predsjednik Milanović istaknuo je kako vrhunski sport nije jednako nagrađen. U tom smislu, kazao je da je bio u prilici mijenjati Zakon o sportu i uvesti naknade za zaslužne sportaše, osvajače medalja na europskim i svjetskim prvenstvima te olimpijadama, što do tada nije postojalo.

„Gesta koja će jednom broju ljudi, malom broju vrhunskih sportaša jer malo je vrhunskih sportaša, a među njima jako malo onih koji su osvojili velike medalje, omogućiti da imaju dostojanstvenu starost“, poručio je predsjednik Milanović na završnoj priredbi Hrvatskog akademskog sportskog saveza na kojem se dodjeljuju nagrade i priznanja najuspješnijim studentima sportašima, kao i pojedincima zaslužnima za razvoj sveučilišnog sporta u prethodnoj natjecateljskoj sezoni.

Na ovogodišnjoj svečanosti UniSport Stars, priznanja su dodijeljena u sljedećim kategorijama: u kategoriji pojedinca zaslužnog za doprinos razvoju akademskog sporta nagrađeni su Martina Krajpl u ženskoj konkurenciji i Franjo Gucić u muškoj konkurenciji; u kategoriji kolektiva zaslužnog za doprinos razvoju akademskog sporta u ženskoj konkurenciji nagrađena je Karate reprezentacija Sveučilišta u Rijeci; u kategoriji kolektiva zaslužnog za doprinos razvoju akademskog sporta u muškoj konkurenciji nagrađena je Kickboxing reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu.

Josip Kostelić osvojio je nagradu za izbornika/trenera na visokom učilištu zaslužnog za doprinos u razvoju i promicanju studentskog sporta u Republici Hrvatskoj. U kategoriji nastavnice/nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu visokog obrazovanja zaslužnom za doprinos u razvoju i promicanju studentskog sporta u Republici Hrvatskoj nagrađeni su Svetlana Božić Fuštar i Zoran Vladović.

Nevena Oreščanin osvojila je nagradu za volonterku godine, Andrea Pavlović osvojila je nagradu u kategoriji Fair Play, a Juraj Gamulin osvojio je nagradu za životno djelo. U kategoriji pojedinca zaslužnog za doprinos u razvoju studentskog sporta u Republici Hrvatskoj za sportaše s invaliditetom nagrađeni su Paula Novina u ženskoj kategoriji i Luka Baković u muškoj kategoriji.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić i ministrica turizma i sporta, izaslanica predsjednika Vlade RH Nikolina Brnjac, a na posebnim priznanjima uručenim svim bivšim predsjednicima i glavnim tajnicima HASS-a zahvalio je bivši predsjednik HASS-a Zrinko Čustonja.

Uz predsjednika Milanovića bio je povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta