Predsjednik Milanović najavio: Vrlo brzo, još tijekom ožujka, razgovarat ćemo o kandidatu za Vrhovni sud

02. ožujka 2021.
17:40

Predsjednik Republike Zoran Milanović najavio je u utorak, tijekom boravka u Vodnjanu, kako će već vrlo brzo, još tijekom ožujka upoznati predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s imenom osobe koju će predložiti za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda.

„Ja ću vjerojatno gospodina Plenkovića prvoga – tijekom ožujka, vrlo brzo – upoznati sa svojim prijedlogom. Razgovarat ćemo o osobi. A zakon koji je donesen protivno izričitoj odredbi hrvatskog Ustava neka ukinu. Ja ga se na ovaj način ne smijem držati jer ću kršiti Ustav, a prisegnuo sam da ću ga štititi“, rekao je predsjednik Milanović.

S obzirom na različita mišljenja o proceduri predlaganja i izbora čelnog čovjeka Vrhovnog suda, predsjednik se zapitao: „Kada bi svakog puta kada sam u dilemi morao trčati nekome po mišljenje o tome što piše u Ustavu, zašto sam se onda kandidirao za predsjednika, zašto me hrvatski politički narod izabrao i zašto sam prisegnuo da ću štititi Ustav, nešto što valjda poznajem? Mišljenja su različita, ali ostaje činjenica da jedino ja odgovaram za ono što sam prisegnuo i tako ću se ponašati“. 

Komentirao je i riječi premijera Plenkovića koji je rekao kako „ima scenarij“ za izbor predsjednika Vrhovnog suda, a koji će predložiti i predsjedniku države. „Možda ja imam scenarij za stvari iz njegove nadležnosti, ali to nije moj posao. Tako ni ovo nije njegov posao. Sabor bira kao što jasno, kristalno i čisto piše u Ustavu. Samo ga treba izravno primijeniti, a ne izmišljati zakone kojima se predsjedniku gura štap pod noge“. 

Na pitanje ima li ime kandidata, predsjednik je odgovorio: „Trenutno ne, ali razmišljam o tome. Rokovi ističu u srpnju, ali ja ću učiniti sve da već tijekom ovog mjeseca možemo razgovarati o kandidatkinji ili kandidatu, da imamo puno vremena da tu osobu analiziramo i propitkujemo. Mada predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda može malo, želim to malo u akciji. Do sada nisam ni to malo vidio“.