Predsjednik Milanović nakon sastanka sa Željkom Cvijanović: Dayton je temelj Bosne i Hercegovine, a Komšić nije predstavnik Hrvata

16. ožujka 2023.
15:31

„Sada je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to poglavlje ima isti naslov kao što bi uvijek trebalo imati, to je Bosna i Hercegovina – kako je mi vidimo i kako je ja vidim – kao cjelovita država, subjekt međunarodnog prava, temeljen na Daytonu“,  izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak nakon sastanka s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

„Dayton je temelj Bosne i Hercegovine. I u hrvatskom je interesu, a mislim i u interesu prava i pravde da se to ne dira, jer ako se bude diralo iz toga može izaći samo zlo“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši kako je do sastanka s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine došlo temeljem dogovora i razgovora prije nekoliko tjedna. „Mislim da je to i pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s kolektivnim Predsjedništvom u prethodnom mandatu nisu bili idealni“, rekao je hrvatski Predsjednik.

Dodao je i da su razgovarali o miru i stabilnosti u regiji, predvidivosti te o europskom putu Bosne i Hercegovine. A razgovarali su, naglasio je, „i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kao jednog od triju konstitutivnih naroda,  ravnopravnog naroda, a ne manjine“.

„Za Hrvate u Bosni i Hercegovini tražimo, očekujemo i izborit ćemo se da taj status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. O tome sam spreman razgovarati sa svakim“, izjavio je predsjednik Milanović te dodao da kod Željke Cvijanović i njenog političkog kruga vidi „veći kvantum zdravog razuma i dobre volje“ da se o tome razgovara.

Predsjedateljica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanović izjavila je kako je današnji sastanak i razgovor s hrvatskim Predsjednikom bio konstruktivan te u funkciji ostvarenja zajedničkih ciljeva.

„To su stabilnost i mir u regiji. Da su predvidljive stvari i da smo upućeni jedni na druge rješavati  određene probleme na konstruktivan način“, kazala je predsjedateljica Cvijanović. Dodala je kako je potrebno razgovarati, osim za bolje političko razumijevanje, „i o načinima povećanja vanjskotrgovinske razmjene te o projektima koji će biti u funkciji olakšanja života svih naših građana“.

Predsjedateljica Cvijanović je rekla da je i ona također „opredijeljena za Daytonski sporazum kao stalnu postavku, na koju smo svi u okviru Bosne i Hercegovine dali suglasnost i koja pruža dovoljno zaštite za prava i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih drugih naših građana koji tamo žive“. „Pristup Hrvatske na očuvanju Daytonskog sporazuma, mira i stabilnosti, vodi razvoju naših dobrih odnosa, dobrosusjedskih odnosa“, rekla je.

„Kroz razgovor i dijalog će uvijek biti prilika za rješavanje problema. Nema šutnje. Moja politika je da moramo graditi odnose i mostove suradnje“, poručila je predsjedateljica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Cvijanović.

„U kontaktu sam s gospodinom Bećirovićem. Ja sam ga obavijestio o posjetu gospođe Cvijanović, najavio sam tu namjeru, mogućnost. Razgovarali smo o tome da bi nakon ovog posjeta Zagrebu došao i gospodin Bećirović. Nažalost, drugi formati ne dolaze u obzir“, odgovorio je predsjednik Milanović na upit novinara je li planiran susret s bošnjačkim članom Predsjedništva i očekuje li hrvatski Predsjednik da će sada s novom vlasti u Bosni i Hercegovini, bez SDA Bakira Izetbegovića, biti moguće postići dogovor o promjeni Izbornog zakona.

„Nažalost,  ovim intervencijama Visokog predstavnika u izbornoj noći nije riješen ključni problem Hrvata, a to je nelegitimnost predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu. Predsjedništvo je simboličko, ono ima simbolične ovlasti, uglavnom simbolične, ali simbolika je dovodila do najvećih komplikacija u ljudskim odnosima“, rekao je predsjednik Milanović.

„Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika. Svatko bira svoje, kao što je u Hrvatskoj. Tako bi trebalo biti i u Bosni i Hercegovini, s time što Hrvati nisu manjina. Zahvaljujući gorljivim ambicijama nekih ljudi i podršci takozvane međunarodne zajednice koja ne postoji, nije tako u Bosni i Hercegovini. Nažalost, nemam što drugo reći“, zaključio je hrvatski Predsjednik.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek, Marko Beljan