Predsjednik Milanović o izboru Ivana Turudića: To je grozno za Hrvatsku, nacionalna katastrofa

07. veljače 2024.
16:51

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u srijedu izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. „Ovo je prvi put od Tita da partija na ovakav način sudjeluje u izboru glavnog državnog odvjetnika. To je grozno za Hrvatsku, ovo je nacionalna katastrofa“, rekao je i dodao kako je cijela procedura izbora bila „drska farsa“. “Tko god je glasao za njega danas, ne voli ovu državu, neprijatelj je Hrvatske”, poručio je predsjednik Milanović.

Predsjednik je podsjetio kako je premijeru Plenkoviću poslao dokumentaciju Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) iz koje se vidi „o kakvom se tipu radu“, a o objavi prepiske Ivana Turudića i Josipe Rimac, koja je objavljena u medijima, kazao je: „Cijela ova prepiska između madame Pompadour iz Knina i Turudića je ustvari višak. Ali, hvala Bogu da su to objavili. Možda neke privatne stvari nije trebalo objaviti. Sve drugo ukazuje da se radi o osobi koja je s razlogom trebala biti predmet interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači pitanje zašto netko nije djelovao 2015. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist i diktator. Pa ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak”.

„Objava pokazuje svu vrijednost i mogućnosti da se takve stvari objave. Jer, javnost bi bila prikraćena za saznanja o tome s kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Pozivam na otpor ugnjetavačima. Po Plenkoviću se to ne bi smjelo objaviti, a ovo je informacija koju javnost mora znati. Tko god bude osuđen, a ja budem predsjednik, bit će pomilovan“, rekao je Predsjednik komentirajući kritike premijera zbog objavljene prepiske. 

O izboru Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, nadalje, kaže: „Sada je ova politička kabala nametnula državnog odvjetnika kojeg ga je izabrala partija, koji će suditi po interesima partije, koji je slizan s partijom i koji to ne skriva. On je kao predsjednik Županijskog suda – kada je taj sud pokrenuo istragu – našao vremena da se tajno sastoje sa Zdravkom Mamićem jer nije znao da je ovaj pod mjerama SOA-e. Ali je bio bahat. Računao je da mu prate telefon, a nije znao da ga SOA prati. Najstrašnija stvar je što su se ti ljudi našli u tim okolnostima. I, što nisam još postavio kako pitanje, tko im je dogovorio prvi sastanak? To su radili preko posrednika, ne direktnom komunikacijom. Rekao je da su se vozili pola sata, nisu, nego sat i pol. U svakoj korporaciji, u svakom uređenom sustavu i državi takav kontakt bi morao prijaviti i napisati izvještaj. Posebno ako si policajac ili osoba koja se bavi provedbom zakona. A on se kao zadnja kriminalna vucibatina vuče po mraku s čovjekom koji je pod istragom i koji je vani samo zahvaljujući kauciji od dva milijuna eura“.

Budući da je Turudić tri puta prošao sigurnosnu provjeru, novinari su pitali kako to komentira. „To je druga tema o kojoj ćemo razgovarati jer ne radi se dobro posao“, odgovorio je Predsjednik. Govoreći o sigurnosnoj provjeri Turudića iz 2019. godine, predsjednik Milanović smatra kako „tu posao nije napravljen, nekome je bilo u interesu da se ne talasa, taj čovjek ni pod kojim uvjetom nije smio proći sigurnosnu provjeru“.  Na pitanje planira li nešto poduzeti zbog sigurnosnih provjera za koje smatra da nisu dobro odrađene, predsjednik je potvrdno odgovorio, ali nije želio govoriti što konkretno, te dodao: „Objavio sam ono što javnost mora znati, što je od kapitalnog javnog interesa“.

Predsjednik Milanović ponovo je upozorio i kako je „Plenkovićev interes da onemogući curenje informacija, da onemogući narodu da zna s kakvim ništarijama ima posla“.  „Sada imamo zakon koji to želi spriječiti, da ne vidimo kakve se seljačine i muljatori vrte uz vlast. On radi s ljudima iz stranke za stranku. Pa toga je bilo još krajem 80-ih kada je gojenac išao po ljetnim kumrovečkim školama. Za vrijeme Tuđmana to polako prestaje, a nakon Račana i Sanadera to nestaje. Poslije nikome ne pada na pamet da nekoga povezanog s političkom strankom postavi na takvo mjesto. Ovo je očajnički akt jednog nasilja, da smo u bilo kojem postupku monitoringa ili pregovora, koštalo bi nas članstva  u EU. Ovo je najniža točka hrvatskog političkog života otkad se ja bavim politikom“, zaključio je predsjednik Milanović.