Predsjednik Milanović o padu letjelice u Zagrebu: Ovo je ozbiljan incident, želim precizne podatke kako je do toga došlo

11. ožujka 2022.
13:07

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović obratio se javnosti na izvanrednoj konferenciji za medije zbog pada letjelice na području grada Zagreba. Prije toga, u jutarnjim satima predsjednik Milanović održao je sastanak s načelnikom Glavnog stožera OSRH, ravnateljima sigurnosno-obavještajnih agencija, ekspertima iz Glavnog stožera i obavještajne uprave. U svom obraćanju javnosti predsjednik Milanović je kazao kako je riječ o „ozbiljnom incidentu“ koji, prema dostupnim informacijama, „nije usmjeren protiv Hrvatske“ te je pozvao građane da budu mirni.

„Dakle, znamo odakle je objekt doletio, nikakvu predostrožnu informaciju, odnosno, dojavu nismo dobili. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru je preveo manje od sedam minuta i srušio se na  područje Jaruna, srećom bez žrtava. Riječ je o ozbiljnom incidentu po podacima kojima raspolažemo. Istraga je u tijeku, sve detalje želimo utvrditi. Građane pozivam da budu mirni jer ovakve se stvari, nažalost, u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Međutim, određene proceduralne stvari moramo preispitati, utvrditi kako je ovoga došlo, a da letjelica veličine aviona nije srušena na njezinom putu iz, očito, Ukrajine do Zagreba“, rekao je predsjednik Milanović.

Na pitanje kako je moguće da Hrvatska nije ništa poduzela u smislu protuzračne obrane i kako je moguće da to nitko nije učinio u drugim državama NATO saveza kroz koje je letjelica proletjela, predsjednik Milanović je odgovorio: „To je trenutno predmet ozbiljne istrage u državama nad kojima je ta letjelica provela dugo vremena. Nad Hrvatskom jako kratko, tako da je pitanje jesmo li s ovom razinom opreme koju imamo uopće mogli išta napraviti“.

Na dodatni upit je li hrvatska protuzračna obrana uopće detektirala tu letjelicu, predsjednik Milanović je rekao: „Radari su je detektirali, bila je jako kratko u našem zračnom prostoru. Ovo nije trenutak za prozivanje. Ne prozivam nikoga, ali želim precizne podatke“. Predsjednik Republike je potvrdio kako je jutros nazvao i premijera i razgovarao s njim o tome.

„Činjenice će se utvrđivati. Mene najviše zanima kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede gotovo sat vremena nad teritorijem članice NATO-a, a da je nitko ne primijeti. Istražne radnje su u tijeku, to ne može raditi samo policija jer nema tu vrstu ekspertize. U to su uključene vojne službe i vojne osobe, a kako stvari stoje zasad, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je na visini od 1300 metara, brzinom od preko 500 čvorova, to je nešto manje od 1000 km/h, to je brzina komercijalnog, putničkog zrakoplova i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola“, rekao je predsjednik Milanović. Iako je letjelica došla s teritorija Mađarske, predsjednik Milanović kaže „to nije stvar samo Mađarske, to je stvar zajedničkog zapovjedništva NATO-a u Španjolskoj koje bi sve te podatke moralo imati u realnom, najkraćem mogućem vremenu i reagirati, a nije se dogodilo ništa“.

Novinari su ga pitali i hoće li biti dogovorena sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ovog incidenta? „Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti onda kada se premijer i ja dogovorimo. U ovom trenutku sve podatke imamo. Brifiran sam temeljito. Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje, nema smisla. Kad ja u ovakvom trenutku nazovem premijera ili on mene nazove, kad se koordiniramo i razgovaramo s grupom ljudi koji jedini u zemlji nešto znaju, kad se čujem s gradonačelnikom, to je to. Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo“, objasnio je predsjednik Milanović.

Na ponovljeno pitanje u kakvom je stanju hrvatska protuzračna obrana, predsjednik Milanović je rekao kako je „u onakvom stanju koliko se u nju ulaže“. Pojasnio je sada ovisimo o svojim zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova. Upozorio je, međutim, kako će oni biti beskorisni dok u njih ne uložimo dodatna sredstva. Predsjednik Republike podsjetio je kako brzina ulaganja „nije zadovoljavajuća“ o čemu je govorio mjesecima, pa i na zadnjoj sjednici Vijeća za obranu s koje još uvijek nema usuglašenog zapisnika „jer sam tražio da u njemu stoji formulacija da stanje nije zadovoljavajuće“. „Da – nije zadovoljavajuće. Za sada nismo platili visoku cijenu, a mogli smo. Idemo nešto naučiti iz toga“, upozorio je Predsjednik Republike.

Zaključno je rekao kako nema potrebe prozivati šefa NATO-a, već da treba naučiti nešto iz ove situacije i biti budan.