Predsjednik Milanović o slučaju Janaf: Istraga je propustila utvrditi novac za mito kao dokaz

23. rujna 2020.
16:19

Nakon sudjelovanja na 12. konferenciji „Dan velikih planova“, predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji mu je, među ostalim, poručio da je nervozan.

“Ja nisam nervozan, ja sam zabrinut. Ovo je užasno ozbiljan skandal, a njega je netko doveo u nezgodnu situaciju jer ga nisu obavijestili o tome, jer da jesu, nema šanse da bi imenovao Kovačevića na još jedan mandat. Nema šanse da bi on to napravio. Taj čovjek to nije znao. Itekako neke stvari on mora znati, u protivnom u ovoj zemlji nema odgovorne osobe. Tko to treba biti? Policija?”, upitao je predsjednik Milanović.

“Neka se premijer ne pravi naivan da te stvari on ne zna. Što je onda njegova odgovornost? To mu nije rečeno, ima tko mu je to morao reći i upozoriti ga na to, to je njegova obaveza, a naročito do veljače, kad su imenovali tu Kovačevića. Još 10 mjeseci smo čekali, plaćali, da bi se na kraju ulovilo gradonačelnike HDZ-a i SDP-a radi 100.000 kuna, a ovdje si imao 2 milijuna kuna. Premijer je čuvar državnih tajni. Nema informiranije osobe u državi od premijera”, dodao je Predsjednik.

“On mora znati, ne utjecati na tijek istrage, to je jasno. Ako se nešto odvijalo filmskom brzinom, premijer možda nije bio obaviješten. Ima tko mu je to morao reći, ako već ne tijekom procesa, onda nakon”, kazao je predsjednik Milanović i dodao da nema informiranije osobe u zemlji od premijera. “Premijer mora znati, on nije brifiran i to je skandal“, nastavio je predsjednik i naglasio kako je potrebna razina povjerenja građana u premijera jer „on mora znati, netko mora voditi državu“.

Predsjednik Milanović je pojasnio kako je ljut i bijesan, a ne nervozan, ali ne na premijera. „Ovo se ne smije događati u demokraciji. On je u situaciji u koju je doveden neznanjem ili glupošću svojih suradnika”, rekao je.  Na pitanje novinara kako to da SOA o tome nije imala informacije ponovio je kako “to nije njihov posao“.

Upozorio je kako se sada ne zna je li novac za mito primljen, jer je istraga propustila utvrditi to kao dokaz, već je to sada samo indicija. “A dokaz smo mogli imati. Odustalo se u realnom vremenu od racije. Tog dokaza sad nema ni blizu s onom snagom koji smo ga mogli imati da je ta operacija tada prekinuta”, rekao je i podsjetio da je istraga nakon toga trajala još deset mjeseci.

Istaknuo je da imenovanje Kovačevića na još jedan mandat u Janafu, pod pretpostavkom da je vlast znala što se događa, otvara mogućnost žalbi firmi koje su radile s Janafom.”Da, saborsko povjerenstvo odmah, jer ovo je ozbiljan skandal. To su situacije u kojima društvo može otići u potpuno drugom smjeru. Imamo državu i moramo se naučiti voditi državu i paziti na stvari”, rekao je Predsjednik.

Na pitanje novinara  kako komentira činjenicu  što su i neki ministri posjećivali klub u vlasništvu osumnjičenog Kovačevića, predsjednik Milanović rekao je da to ne smatra spornim, ali  smatra da je sporno ako to rade suci. “Suci, kao i državni odvjetnici, moraju voditi život samotnjaka, a posebno suci predsjednici županijskih sudova, koji su kroz politiku došli na ta mjesta i koji imaju uvid u tajne mjere praćenja”, zaključio je Predsjednik.