Predsjednik Milanović o zloporabi narkotika među vojnicima: To je štetno, spada u delikte i bit će sankcionirano

20. srpnja 2021.
15:47

“To su nažalost stvari koje se događaju, posebno u ovakvom jednom psihološki uzdrmanom periodu nakon godinu i pol dana izolacije i života u nenormalnim okolnostima. Vojnici su ljudi kao i svi drugi, imaju obitelji, imaju i svoje probleme, imaju neki i svoje dugove. Znam dosta o tragedijama koje su se dogodile u zadnje vrijeme i pričekat ću još malo prije nego što kažem svoj sud o mogućim uzrocima ovakvih tragičnih događaja, ne samo kada su u pitanju vojnici,” rekao je predsjednik Zoran Milanović u izjavi za medije u utorak u Varaždinu komentirajući slučajeve samoubojstava u Oružanim snagama.

Predsjednik Republike je rekao kako prati sve takve slučajeve i o njima kontinuirano dobiva informacije od načelnika Glavnog stožera OS i vojnih zapovjednika, te dodao kako smatra da kauzalna povezanost između slučajeva ne postoji, ali „moguće je da postoji povezanost s nekim elementima socijalne patologije i poremećaja koji postoje i u vojsci i izvan vojske“.

Odgovarajući na pitanja o slučajevima zloupotrebe narkotika od strane pripadnika vojske – o čemu su mediji također izvijestili ovih dana – Predsjednik Republike naglasio je kako se radi o kompleksnijem slučaju te da isti za sada neće opširnije komentirati.

Na pitanje je li to normalno i sramota za vojsku, predsjednik Milanović je odgovorio: “Pričekajmo da istraga završi. To je nezgodno. Sramota je i katastrofa kada vojnici počine ratni zločin, što se nije dogodilo i nije se događalo u Hrvatskoj vojsci osim iznimno i to vrlo davno. To je devijacija života i za to se naravno odgovara i to nosi svoje posljedice. Onaj tko se tako ponaša za to odgovara. Normalno da to nije normalno, štetno je i spada u prostor delikta i bit će sankcionirano”. 

O najavama ustavnih tužbi poduzetnika zbog mjera povezanih s cijepljenjem protiv korona virusa u Hrvatskoj predsjednik Milanović istaknuo je kako bi on od prvog dana takve krize imao uključen Sabor s dvotrećinskom većinom, tamo gdje je to potrebno te kako bi tako problemi koje sada imamo bili puno manji. “Ne bismo sada prijetili ljudima da će im biti uskraćeno ovo ili ono, da će biti kažnjeni ili otpušteni zato da bi se cijepilo što više ljudi. Ljudi, cijepite se,” naglasio je predsjednik Milanović.  “Još jednom poziv svim hrvatskim ljudima – cijepite se! Onog trenutka, a to svaki dan ponavljam i pitajte me svaki dan, kada bude više cjepiva nego zainteresiranih, nema više restrikcija. Dajmo tom trenutku još nekakvih tranzicijskih trideset dana. Nakon toga je gotovo. Za kraj, misli na sebe, cijepi se! Ne “misli na druge”. Kad ste se cijepili zaštitili ste sebe, dalje od toga ne možete. Ulazimo u prostor elementarnih ljudskih sloboda, ja ne želim policijsku državu! Od početka govorim što u demokratskoj državi vladavine prava i ljudskih sloboda treba učiniti i to nije napravljeno. I sada kada smo došli do jedne točke da se cijepio tko je htio, sada počinjemo prijetiti ljudima. Ja sam protiv toga jer to je protivno duhu i slovu hrvatskog Ustava kojeg nisu poštivali kada su ga trebali poštivati. Od početka je vrlo jasan i točan dojam da se ovime manipulira u političke svrhe u interesu jedne političke grupacije i to je činjenica. Svakom u Hrvatskoj to je jasno,” zaključio je predsjednik Milanović te dodao: “Bez prijetnji, bez metoda prisile cijepi se, zaštiti sebe. Zaštitivši sebe nisi sebičan, zaštitio si i druge, dao si im poticaj da se cijepe, a oni će odlučiti sami. U protivnom – tiranija.”

FOTO : Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek