Predsjednik Milanović obišao požarom pogođeno područje na Hvaru

08. kolovoza 2022.
16:54

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je danas požarom pogođeno područje na predjelu Vrbanj – Dol kod Starog Grada na otoku Hvaru. Kod mjesta pogibije mještanina koji je pokušao spasiti svoju imovinu i bager u mjestu Vrbanj, predsjednik Milanović rekao je da je gašenje požara, koji je dan prije buknuo na tom području, još jedan primjer dobre i brze akcije lokalnih vatrogasaca te dodao: „Da nije poginuo čovjek koji je išao spašavati imovinu. Pozivam sve ljude da kada se nađu u sličnoj situaciji da misle na sebe i svoju obitelj, a željezo je željezo, to će se već nekako riješiti“.

Čestitajući lokalnim vatrogascima, Hvarankama i Hvaranima predsjednik Milanović spomenuo je i vatrogasce koji su došli pomoći na otok. „Ekipi iz Imotskog, odnosno Lovreća koje sam vidio, vatrogasci koji su došli pomoći na otok. To su pravi ljudi. Trebalo je gasiti u šumi, a kanaderi tu imaju ograničenu mogućnost djelovanja. Kada kanaderi istresu vodu, onda su krošnje te koje dobiju svoje, a vatra ostaje dolje. Tako da su potrebni ljudi“, rekao je Predsjednik.

Na pitanje novinara jesmo li dovoljno spremni dočekali protupožarnu sezonu predsjednik Milanović rekao je da su na otocima najnezgodnija prva dva-tri sata koja ovise isključivo o reakciji otočana. „Tu su se pokazali kao profesionalci i to hrabri profesionalci. To su elementarne nepogode. Jedino što bi trebalo je da, ako ima šest kanadera, da je svih šest spremno u sezoni, ali ništa od toga. Vlada je nadležna za to, Banožić. Nema hangara za helikoptere koje dobijemo na dar, držimo ih na kiši. Na početku sezone su četiri od šest kanadera uporabljiva. Nije mi jasno zašto nije barem pet“, poručio je predsjednik Milanović istaknuvši kako ga ne zanima je li Ministarstvo obrane unaprijed platilo popravak, već da ga zanima samo je li posao izvršen.

Isto tako, govoreći o kašnjenju izgradnje serije obalnih ophodnih brodova ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske predsjednik Milanović rekao je kako je to posao koji je dobilo hrvatsko brodogradilište. „Prošlo je sedam godina, a samo jedan brod plovi. Ja od siječnja 2016. za to ne odgovaram. A to nije bio izmišljen projekt, to je bio stvaran projekt, financiran je, brodovi su bili dizajnirani. Posao je dobilo jedno hrvatsko brodogradilište koje je sada u poteškoćama, ali to me ne zanima. Ministarstvo obrane mora imati i ima instrumente kojima se takve stvari rješavaju da vojska, odnosno mornarica, obalna straža dobije ono što ih ide. To nije dobar posao“, zaključio je predsjednik Milanović.

U pratnji gradonačelnika Staroga Grada Antonia Škarpe, predsjednik Milanović susreo se i razgovarao je s vatrogasnim zapovjednicima i vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara, među kojima su bili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Mate Jeličić i zapovjednik DVD-a Hvar i Operativnog područja Hvar Nikola Škare.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan