Predsjednik Milanović obišao tvrtke koje proizvode opremu za potrebe vojske

19. svibnja 2021.
14:36

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je tri tvrtke iz Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije u Međimurskoj županiji: „Šestan-Busch“ d.o.o. u Prelogu, „Čateks“ d.d. u Čakovcu i „Jelen Professional“ d.o.o. u Belici. U ime Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije predsjednik klastera Goran Basarac prezentirao je Predsjedniku Republike aktivnosti kojima se bave i planove suradnje s državom, a sve s ciljem da pomognu svim tvrtkama udruženima u klaster, njih 55.

Nakon sastanaka i obilaska proizvodnih pogona tvrtki, predsjednik Milanović je izrazio veliko zadovoljstvo viđenim. „Dojmovi su impresivni. Od ovih kaciga koje su najbolje na svijetu, a novi model koje rade bit će još bolji od ovoga. Ovo je nastalo pameću, inteligencijom i radom osnivača i suradnika“, rekao je Predsjednik dodavši da su mu kazali kako je francuska vojska kupila kacige, i to ne prvi puta. „Idu na inozemno tržište. Jako je poticajno za sve one koji se žele baviti poduzetništvom, probijati se i tražiti nove granice“, izjavio je predsjednik Milanović.

Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije formalno je udruženje primarno industrijskih dionika koji svojim aktivnostima i djelatnostima daju podršku obrambeno-sigurnosnom sustavu Republike Hrvatske ali i Europske unije, istaknuto je na prezentaciji. Njegova uspostava omogućila je umrežavanje javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u cilju pripreme i provedbe istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata obrambeno-sigurnosne industrije RH, što posredno vodi do jačanja konkurentnosti gospodarstva RH.

Nakon prezentacije poslovanja tvrtke „Šestan-Busch“ d.o.o. Predsjednik je u pratnji glavnog direktora tvrtke Alojzija Šestana  i tehničkog direktora Bože Bujanića obišao proizvodni pogon tvrtke koja se bavi proizvodnjom proizvoda za osobnu zaštitu, primarno zaštitnih kaciga.

Nakon Preloga predsjednik Milanović u Čakovcu je posjetio tvrtku „Čateks“ d.d. za proizvodnju tkanine, umjetne kože, kućanskoga rublja i proizvoda za sport i rekreaciju, jednu od najstarijih tekstilnih poduzeća u Hrvatskoj. U pratnji direktora poduzeća Davora Sabolića, koji je prezentirao tvrtku istaknuvši da posjeduje NATO certifikat, isporučuje tkanine i odore za MUP i MORH te izvozi u više od dvadeset država, predsjednik Milanović obišao je tri faze proizvodnje i tri proizvodne hale tvrtke.

Tvrtku koja proizvodi radnu i zaštitnu obuću za potrebe vojske, policije, vatrogasaca te za druge namjene „Jelen Professional“ d.o.o. u Belici predsjednik Milanović obišao je u pratnji direktora tvrtke Darka Pintarića. Prilikom obilaska proizvodnog pogona direktor tvrtke „Jelene Professional“ rekao je da tvrtka posjeduje certifikate kvalitete koji jamče kvalitetu u sustavu upravljanja i zaštiti okoliša pri proizvodnji, a da je sva obuća certificirana i udovoljava svim europskim standardima.

Uz predsjednika Milanovića pri obilasku tvrtki i njihovih proizvodnih pogona bili su savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas