Predsjednik Milanović: Očekujem odgovor od predstavnika Hrvata u BiH – žele li da se borim za njihova prava?

16. svibnja 2022.
14:08

Predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda dao je izjavu za medije i između ostalih tema govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevima Turske vezano uz pitanje ulaska Finske i Švedske u NATO, predsjednik Milanović je poručio: „Mi nemamo problem sa Švedskom ili Finskom kao takvima, mi imamo problem preko Save, a Turska se bori za svoje interese, pa čak i dostojanstvo u ovim stvarima. Ali interesantno je da Turci reagiraju tek sada, a o ovom se priča već mjesec dana. To je zato što do sada nitko s njima nije razgovarao. Sada, kad vidite kako tretiraju Tursku, zemlju od 85 milijuna stanovnika koja ima vrlo delikatne odnose s Rusijom, Amerikom, Europom, onda možete misliti kako tretiraju nas koji smo 23 puta manji. Meni nije drago što se ovo s Turskom dogodilo, što je Turska reagirala, zato što to nas stavlja u drugi plan, kada bismo bili jedinstveni i jednoglasni u ovoj temi, a nažalost nismo.“

Naglasio je zatim kako smatra da je bio vrlo jasan što on želi postići. „Zaštititi Hrvate u Bosni i Hercegovini od jednog bezobraznog, kriminalnog zuluma. To su teme koje su za mene žučno važne. Ili ćemo zaštititi svoje sunarodnjake u BiH, ovog puta ne oružjem kao prije 30 godina. Što Hrvatskoj prijeti da se zauzme jasno, glasno i gromko za svoje sunarodnjake preko u Bosni i Hercegovini? Koja to pogibelj prijeti? Samo karijerne perspektive nekolicine ljudi i nitko drugi,“ rekao je Predsjednik Republike.

„S obzirom na to da se vrijeme odluke bliži i da trebamo nešto poduzimati ili ne poduzimati, ovdje želim reći – ja ovo ne radim radi sebe ni radi svoje ostavštine. Htio bih čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo gospodina Čovića, nego i ostalih. Vide li oni u ovome što ja guram i za što se borim smisla, interesa, koristi, vide li mogućnost da se time nešto postiže? Ili da ja prestanem? Ali taj odgovor mora biti jasno i gromko – da ili ne. Ništa između. Da bih ja išao dalje, da bih neke stvari poduzimao, ja to mogu samo ako oni jasno kažu jesu li da se ovako nastavi, da se s ovim pokuša. I onda da vidimo možemo li postići zajedništvo. To je prilika za hrvatsko zajedništvo od kojeg ni jedna trepavica nikome neće otpasti,“ naglasio je.

„Očekujem i jasan stav predstavnika Hrvata u BiH. To je Hrvatski narodni sabor, dakle „nastavi tako, idemo u tu vrstu pothvata“ i ako ne čujem to onda ću se zamisliti,“ zaključio je Predsjednik Republike.