Predsjednik Milanović odlikovao Iliju Babića Redom hrvatskog pletera za doprinos promicanju prosvjete, kulturnog amaterizma i šokačke tradicije

22. veljače 2022.
13:26

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike izaslanstvo općine Babina Greda te tom prilikom uručio odlikovanje Red hrvatskog pletera Iliji Babiću, umirovljenom nastavniku povijesti i hrvatskog jezika iz Babine Grede.

Načelnik općine Josip Krnić upoznao je predsjednika Milanovića s planom razvoja komunalne infrastrukture na području općine, kao i s planom korištenja geotermalnih izvora, i to sve uz korištenje novca iz fondova Europske unije. Jednako tako, informirao ga je o ulaganjima na području općine, posebno istaknuvši tri inozemne greenfield investicije koje bi trebale značajno pomoći razvoju općine i povećati zaposlenost. Krnić je pri tome upozorio na birokratske zapreke s kojima se ulagači i dalje susreću prilikom ishođenja potrebnih građevinskih dozvola. 

Uoči sastanka, predsjednik Milanović uručio je odlikovanje Red hrvatskog pletera Iliji Babiću i to za izniman doprinos u promicanju prosvjete te kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj. Ilija Babić, naime, godinama je poticao kulturno-umjetnički amaterizam u Slavoniji te pridonosio promicanju šokačke tradicije. Tijekom dugogodišnjeg djelovanja inicirao je brojne manifestacije, između ostalih „Večeri dr. Matije Bačića“, koje se održavanju već 44 godine te „Konji bijelci“, tradicionalnu manifestaciju koja se održava preko 40 godina. Jedan je od pokretača „Stanarskih susreta“, suosnivač je Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija“, a voditelj je i muške pjevačke skupine „Babogreci“. Piše radove i pjesme na babogredskom dijalektu, a 2004. godine objavio je knjigu „Šokačka burgijanja“.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su, uz načelnika Babine Grede Josipa Krnića, i predsjednik Općinskog vijeća Babine Grede Tomo Đaković, referentica u općini Babina Greda Kata Lešić, urednik radijske emisije za selo i poljoprivredu Martin Vuković te obitelj Ilije Babića – supruga Marija, kći Đurđica i snaha Mira.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta