Predsjednik Milanović: Optužnice iz Srbije su razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, moramo se usuglasiti kako će Hrvatska reagirati

24. kolovoza 2022.
19:50

Predsjednik Republike Zoran Milanović smatra kako je potrebno održati sjednicu  Vijeća na nacionalnu sigurnost zbog podizanja optužnica u Srbiji protiv hrvatskih pilota te najave podizanja optužnica protiv hrvatskih generala. Na sjednici VNS-a bi se trebalo usuglasiti, smatra on, kako će Hrvatska reagirati na optužnice.

„Imamo još jedan razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ovo što je napravio službeni Beograd, to nije nikakvo neovisno tužiteljstvo u Beogradu. Stvar je jako ozbiljna. Ja idem u Plavno, idem u Grubore, ide se u Varivode, u Jasenovac, pokazuje se dobra volja, spremnost i susretljivost da se ta grozna priča – u kojoj je Srbija napala Hrvatsku, a ne obrnuto – da se konačno stabilizira i onda evo ti optužnica. To je organizirao predsjednik Srbije. Tema je važna za Vijeće za nacionalnu sigurnost, da uskladimo stav kako ćemo reagirati”, rekao je predsjednik Milanović u Varaždinu gdje je posjetio kulturno-turističku manifestaciju Špancirfest.

Prema njegovim riječima, “moramo se dogovoriti kako ćemo reagirati, mi imamo instrumente da na to reagiramo”. “Dakle, Beograd, predsjednik Vučić i suradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četiriju hrvatskih ratnih zapovjednika, od kojih dvojicu ja osobno poznajem i mogu za njih garantirati, mogu dati ruku za njih da nisu nacionalisti i da nisu odgovorni za ništa. Ali, uopće ne želim ulaziti u tu vrstu rasprave jer Srbija nema pravo podizati takve optužnice. Hrvatska će sutra optužiti njihovog aktualnog predsjednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriju Hrvatske ’95. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pjesmi Branka Ćopića, na kojoj su poginula neka djeca. Meni je žao zbog toga, ali za to neće odgovarati hrvatski zapovjednici iz Domovinskog rata”, pojasnio je predsjednik Milanović.

Nezadovoljan je reakcijom hrvatske vlade na optužnica koja je poručila – mi s time ne slažemo. “Što to znači da se mi s time ne slažemo? Što će Hrvatska poduzeti da zaštiti svoje zapovjednike? Ti ljudi se sada ne mogu maknuti iz Hrvatske. To smo već imali s nekim ljudima”, nastavio je i upozorio kako ozbiljna država tako ne reagira. Predsjednik Republike drži kako je ovo što se dogodilo s optužnicama tempirano da se skrene pozornost s određenih problema koje vlast u Beogradu trenutno ima. “Sama si je kriva za to. Ali Hrvatska na to mora reagirati. A reakcija Plenkovića i hrvatske vlade i ekipe iz HDZ-a je – da se mi s tim ne slažemo! Nije dosta! Kako ćemo zaštititi svoje ljude? Poanta je u tome da Srbija sebi uzima za pravo da sudi za sve događaje koji su se dogodili bilo gdje na prostoru bivše Jugoslavije, bilo kada. Hrvatska to ne radi, mada je u puno jačoj vanjskopolitičkog poziciji od Srbije, zato što pokušavamo igrati fer. Ne ide!”, poručio je predsjednik Milanović.

Svakih nekoliko dana i mjeseci, podsjetio je, pojavi se tema koja je važna za Vijeće za nacionalnu sigurnost. Ali, ova je puno važnija od rata u Ukrajini “gdje nismo mogli ništa, ovdje možemo – moramo  reagirati, moramo zaštititi i Mikca, i Borovića, i drugu dvojicu, i Miljavca, i Domazeta Lošu”.

“To je napad na hrvatsku državu, a onda i na njih. I država mora odlučiti kako zaštiti njih, a držati se nekih svojih principa, a princip je – nećeš suditi za kaznena djela izvan Srbije. Ako se nešto dogodilo u Srbiji, dogodilo se u Srbiji, organiziraj suđenje. Ovo se dogodilo u Bosni i Hercegovini. A da sada ne krenem  nabrajati što se sve dogodilo kraj Zagreba, u čemu je sudjelovao Vučić osobno i u čemu ima elemenata kaznene odgovornosti koji ne zastarijeva. Zašto nas provociraš čovječe?”, zaključio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović Špancirfest je obišao u pratnji gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja, predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije Josipa Križanića, zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, predsjednice Gradskog vijeća grada Varaždina Zdravke Grđan i direktorice Turističke zajednice Grada Varaždina Jelene Toth.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas