Predsjednik Milanović: Plenković je zapanjen radom europskih tužitelja sada kad njemu to ne paše i kad je mislio da je porobio DORH

23. veljače 2024.
14:59

„Bilo mi je zadovoljstvo četiri godine surađivati s njim i biti vrhovni zapovjednik, u tom lancu zapovijedanja, admiralu Hranju koji je pojam onoga što nazivam elitom. U odnosu prema poslu, kvaliteti obavljenog posla, školama koje je završio s najvećim mogućim uspjehom. To je moderan vrhunski vojnik. Ide u mirovinu i teško je nadomjestiti takve. Još jednom hvala mu”, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović odgovarajući na upit novinara tko će zamijeniti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske čiji mandat uskoro završava. Na pitanje razgovara li s Vladom o tome tko će ga zamijeniti, Predsjednik je rekao: „Kada bude dogovoreno znat ćete, to je ozbiljan pristup poslu“.

Novinari su predsjednika Milanovića pitali je li predsjednik Vlade Andrej Plenković pretjerao kada je rekao da je ostao zapanjen jer se glavna europska tužiteljica Laura Kovesi usudila komentirati njegovu izjavu oko istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO)-a.

“Rekao sam da je jedino nama stalo do ove zemlje, neke poslove mora raditi elita koja će biti populistička, ali ne lopovska. Stalno upozoravam da je bilo kakva zaluđenost i deluzija o Bruxellesu dvosjekli mač i da će te kad-tad porezati. Jer, to je jedna birokratska meta i nadstruktura koja nam služi na određeni način, ali koja nas ne smije zaludjeti. I sad se baš AP odlučio na to okomiti, sad kad je njega dotaknulo. Imam dileme ne samo oko europskog tužitelja, nego oko niza uzurpiranih funkcija iz Bruxellesa, ali ja to stalno govorim, a Plenković trči u zagrljaj tim ljudima. Ni u jednom slučaju kada se netko iz Bruxellesa obrecnuo na demokratski izabranu premijerku ili predsjednicu, Plenković je bio mutav i sad ga čudi kad se njega tiče“, odgovorio je predsjednik Milanović i dodao kako je glavna europska tužiteljica predsjedniku Vlade „vrlo suzdržano to rekla s porukom – nemoj se u to petljati“.

Predsjednik Milanović smatra kako je premijeru Plenkoviću EPPO sada postao problem samo zato što istražuje aferu koja se i njega tiče. „Sad kad tebi ne paše, kad misliš i kad si se ponadao da si konačno porobio pravosuđe i Državno odvjetništvo, sad je zapanjen. Ne čudi me da je zapanjen. A kad taj isti Bruxelles „šmirgla“ Slovake, Poljake ili Mađare, onda Plenković nema senzibilnosti za to. On sebe sada predstavlja kao pravnika i političara i velikog hrvatskog muža. Tko te šiša, frajeru! Jesi to osnovao? Jesi. Igraj po pravilima. Ali HDZ-ovcu je teže igrati po pravilima nego srce dati“, rekao je Predsjednik.

Na pitanje ima i sam problem s nadležnosti EPPO-a, predsjednik Milanović je rekao: „Nemam ja nikakav problem, ali to su teme o kojima treba razgovarati. Zašto? Zato jer zadiru u nacionalnu suverenost. Dakle, to je uvijek tema za razgovor jer nikome se ne predaješ i ne podaješ pod bilo kakvim uvjetima. Oni se ne razlikuju puno od Plenkovića, samo su trenutno u drugom kostimu. Ona je političarka, šalje političke poruke jer želi trajati. Ali, u toj situaciji meni je hrvatski interes sto puta važniji od toga što misli neka europska tužiteljica ili predsjednica Europske komisije, koja je na to mjesto došla najprizemnijom političkom trgovinom“.

„Ovdje se radi o Plenkoviću“, upozorio je predsjednik Milanović i pojasnio kako Plenković nema pravo govoriti o nadležnosti EPPO-a. „To nije tvoj posao, trebao si ranije razmišljati, ali nisi jer si računao da će te „zatrpati“ lovom koju ćeš prikazati kao svoju zaslugu, što nije istina. Oni sada traže svoje, imaju pravo. Nitko njega ne pita kakvo on mišljenje ima o nadležnosti EPPO-a“, kazao je.

Novinari su pitali predsjednika je li hrvatski interes da se sazna je li taj novac trošen zakonito. „Naravno da je interes. Kradu iz očiju, to se više izdržati ne da. Turudić je doveden u DORH da se to zataška. I to sada izluđuje Plenkovića“, odgovorio je i dodao kako su se sada sudarili interesi Plenkovića i EPPO-a. „Htio je porobiti DORH, evo što je dobio. Neće mu to nikada uspjeti. Tip kojega je progurao u DORH na kriminalan, nezakonit i nemoralan način neće moći normalno raditi taj posao ni minute, jer što god da napravi to će se preispitivati“, dodao je predsjednik Milanović i zaključio kako „Hrvatska fatalno nazaduje, ovo poprima razmjere nacionalne katastrofe“.