Predsjednik Milanović podržao akciju kojom se želi podići svijest o važnosti prevencije moždanog udara kod žena

03. veljače 2023.
19:44

Predsjednik Republike Zoran Milanović pridružio se javnozdravstvenoj i edukativnoj akciji „Dan crvenih haljina“ kojom se nastoji prevenirati i podići svijest o posebnostima rizičnih čimbenika moždanog udara u žena, o pogubnim posljedicama zanemarivanja simptoma moždanog udara te potrebi promjene načina života.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je 2002 god. u SAD-u, do danas pridružilo joj se 50 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom. Ovogodišnja akcija održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, a organizatori su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurologiji u suradnji s Gradom Zagrebom, Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar.

U svom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da je jako teško govoriti u prilikama kao što je ova, o teškim i bolnim stvarima, pogotovo kada o njima nemaš puno saznanja. „Nisam bio svjestan ovog problema u ženskoj populaciji do prošle godine i sigurno sam jedan od onih do kojih je vaša inicijativa doprla. Nešto novo sam naučio, to je saznanje i svijest o važnosti prevencije i liječenja moždanog udara kod žena. Želim da što veći broj ljudi, u ovom slučaju među ženama, zna za ovo, da doprete do njih“, poručio je predsjednik Milanović organizatorima ove akcije.

Osim predsjednika Milanovića obratili su se predsjednica organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“ prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Slavko Orešković, izaslanica ministra zdravstva, državna tajnica prim. dr. sc. Marija Bubaš i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. Nakon obraćanja uslijedila je revija hrvatskih modnih brendova koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar.

Zaštitni znak Akcije je silueta žene u crvenoj haljini pri čemu crvena boja simbolizira opasnost – krvni ugrušak, ali i ljubav i odgovornost spram sebe i svojeg zdravlja. Akcijom se, između ostalog, želi educirati o simptomima i potrebi brzog reagiranja kod simptoma moždanog udara čime se smrtnost i posljedice moždanog udara mogu značajno smanjiti.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske/ Dario Andrišek