Predsjednik Milanović podržao potrebu statusnog uređenja radnog mjesta ravnatelja u školskim ustanovama

05. listopada 2021.
15:51

Povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u Uredu predsjednika s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, predstavnicima Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za unaprjeđenje osnovnog i srednjoškolskog sustava obrazovanja te o unapređenju položaja i statusa ravnatelja. Predstavnici ravnatelja osnovnih i srednjih škola upoznali su predsjednika Milanovića s poteškoćama s kojima se u radu susreću. Kao jedan od najvećih problema istaknuli su neriješen status ravnatelja, odnosno potrebu da se profesionalizira radno mjesto ravnatelja školskih ustanova, što sada nije slučaj i ravnateljima predstavlja egzistencijalni problem. Predsjednik Milanović podržao je taj njihov stav i složio se kako bi zakonodavac trebao statusno urediti radno mjesto ravnatelja u školskim ustanovama.  

Govoreći o uvjetima koji otežavaju njihov rad, nadalje, spomenuli su licenciranje i izbor/reizbor ravnatelja temeljem kriterija kvalitete rada, nepostojanje radnog mjesta pomoćnika ravnatelja, nepoticajne plaće, posebno mlađih ravnatelja školskih ustanova, nesklad između ovlasti i odgovornosti ravnatelja te neostvarivanje materijalnih prava prilikom odlaska u mirovinu.

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola ukazali su predsjedniku Milanoviću i na problem manjka nastavnika, osobito strukovnih predmeta i STEM područja te stručnih suradnika i tehničkog osoblja. Smatraju da je potrebno što je moguće prije zakonski omogućiti nastavnicima umirovljenicima da rade u školama. Za sada to jedino umirovljenici iz sektora obrazovanja ne mogu raditi, rečeno je na sastanku.

U izaslanstvu Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola bili su predsjednica Udruge i ravnateljica OŠ Novska Antonija Mirosavljević i glavni tajnik Udruge i ravnatelj OŠ Antuna Gustava Matoša Zagreb Antonio Jurčev, a u izaslanstvu Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja bili su predsjednica Udruge i ravnateljica Upravne škole Zagreb Suzana Hitrec, tajnica Udruge i ravnateljica Gimnazije Velika Gorica Brankica Žugaj i član Nadzornog odbora Udruge i ravnatelj II. gimnazije Zagreb Drago Bagić.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan