Predsjednik Milanović podržao „Zagreb project“ posvećen obnovi nakon potresa

19. svibnja 2022.
13:25

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika Republike s autorima međunarodnog interdisciplinarnog projekta „Zagreb project“ posvećenog izradi znanstveno-stručnih smjernica za obnovu potresom pogođenih područja u Zagrebu. Iza projekta stoje Švicarski savezni institut za tehnologiju (EPFL) iz Lozane i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu čiji su predstavnici i predstavili „Zagreb project“ predsjedniku Milanoviću.

Idejni začetnik projekta je Igor Tomić, doktorand na Katedri za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lozani koji je pojasnio kako se nakon potresa u Zagrebu obratio svojim kolegama, dvadesetorici stručnjaka za potresno inženjerstvo, koji su iskazali želju uključiti se. Obratili su se zatim i profesoru Josipu Ataliću s Građevinskog fakulteta, koji je vodio volontere na potresom pogođenim područjima, te su zajedno krenuli s izradom projektnog prijedloga. 

Njihova suradnja na „Zagreb projectu“ trebala bi rezultirati znanstvenim i stručnim smjernicama za obnovu nakon potresom, pri čemu bi te smjernice trebale osigurati jeftiniju i kvalitetniju obnovu. Smjernice bi trebale biti posebno važne za obnovu središta Zagreba budući da su se stručnjaci EPFL-a specijalizirali za obnovu povijesnih i kulturnih građevina.  Kako bi projekt ostvarili planiraju zatražiti financijsku pomoć od švicarskih i fondova Europske unije, objasnili su na sastanku. Predsjednik Milanović dao je potporu njihovom projektu.

Osim Igora Tomića, na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su profesori Zavoda za tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu Josip Atalić i Mario Uroš te voditeljica Laboratorija za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lozani Katrin Beyer.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju Martina Ciglević.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić