Predsjednik Milanović: Podržavam nabavu aviona Rafale, ali treba nam i integrirani sustav protuzračne obrane

02. listopada 2023.
15:03

„Načelnik Glavnog stožera, u čijoj je to ingerenciji, i ministar obrane otišli su u Francusku preuzeti prvi avion što je simbolički jako značajno jer to je velika kupovina i ogroman novac. Podržavao sam to, podržavam i dalje. To je odluka koja je donesena, ali ljudi moraju biti svjesni da je to jako skupi borbeni sustav i da je sve danas što se kupuje i proizvodi užasno skupo”, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući danas u Hvaru isporuku prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Predsjednik Republike se slaže kako je nabava aviona Rafale „stvar prestiža jer u regiji ih nema nitko”, međutim, dodaje: “Bilo bi dobro da Hrvatska ima integrirani sustav protuzračne obrane, ali ne bilo kakav nego onaj koji smo mogli priuštiti za taj novac. Možda bi trebalo sada gledati u tom pravcu jer snaga tih aviona se mjeri i po tome koliko neki protivnik ima snage da te suzbije, da te drži na distanci. Ako protivnik ima modernu i integriranu protuzračnu obranu, čak i da nema niti jedan avion, ne možeš mu ništa ili skoro ništa. To su sustavi koji su pod potpunu kontrolu dobavljača, a to je Francuska država. Sve ovo govorim kako bi ljude osvijestio da znaju u što smo točno ušli”.

Isto tako, predsjednik Milanović kaže kako nabava novih aviona „ne smije biti na uštrb opreme i streljiva kojih nam u drugim granama kronično nedostaje”. “Mi ne možemo funkcionirati s nekoliko desetaka protuoklopnih raketa, ne možemo funkcionirati s takvim brojem. To se već godinama ne obnavlja, tako da će ovo izgledati sjajno i koristit će nekima kao predizborna platforma. Međutim, s PDV-om to je nekih milijardu i pol eura i borbena moć tih sustava ima svoja ograničenja. Moja je dužnost da upozorim na ono što nemamo, a trebali smo imati”, upozorio je predsjednik Milanović i pri tome apostrofirao nedostatak patrolnih brodova.

„Obalni patrolni brodovi već godinama stoje u jednom brodogradilištu jer vlast nije uspjela naći zajednički jezik, odnosno prisiliti ih da brodove završe. Mi smo sada taoci jednog privatnog poduzetnika koji gleda svoje interese“ kazao je Predsjednik Milanović.