Predsjednik Milanović pozvao građane da izađu na izbore

30. lipanj 2020.
15:24

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti otvorenja Kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčenatu nakon koje je odgovarao na pitanja novinara. Novinari su Predsjednika pitali je li gledao sučeljavanje predsjednika dviju najvećih stranaka Plenkovića i Bernardića, na što je predsjednik Milanović odgovorio: „Bilo je napeto, bila je tvrda borba. Teško je ocijeniti tko je bolji, svaki kandidat ima svoju publiku i prema onom što čujem, bilo je napeto“.

Predsjednik Milanović komentirao je otvaranje granica u svjetlu širenja zaraze koronavirusa i parlamentarnih izbora kazavši da ne smatra da se radi o ishitrenim odlukama: “Nije ni kod nas bajno. Koronavirus je nezgodna bolest, znamo tko teško obolijeva, tko umire, koga treba najviše zaštititi, tu se ništa bitno nije promijenilo. Treba u tome biti konzistentan i onda donositi odluke. Ne znam ima li stožer još pravno utemeljenje za rad“, rekao je Predsjednik.

Na upit novinara da komentira činjenicu da je dvoje ustavnih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske predložilo pokretanje postupka ocjene ustavnosti nekih odluka koje je donosio Stožer civilne zaštite tijekom koronakrize, predsjednik Milanović je rekao da ne zna ništa o tom slučaju, posebno o motivima sudaca.

Predsjednik Republike još je jednom pozvao građane da izađu na izbore:”Po ne znam koji put pozivam ljude da iskoriste svoja prava. Ne nabijam im na nos da je to dužnost, ne, to je pravo, a da je dužnost, bilo bi sankcija. Moja pozicija nakon izbora može biti jako delikatna, može biti banalna. Ako situacija bude komplicirana, svi će gledati u mene i pitati se. Moram biti udaljen od toga i nepristran. Dat ću mandataru puno vremena, dok god se ne iscrpe sve šanse jer novi izbori su šteta, to je višestruka šteta“, naglasio je predsjednik Milanović.

„Ovi izbori će imati određeni mali upitnik kraj sebe, ali ne znači da nisu legalni, da nisu legitimni, kod svakih izbora se može o tome razgovarat. Bitno je da uvjeti na biračkim mjestima funkcioniraju“, istaknuo je Predsjednik.

“Naš sustav biranja je dobar, nije savršen, ali postoji nešto važnije, a to je javno povjerenje u čistoću i legitimnost procesa. Kada se zatvore birališta i zbroje glasovi, da nitko ne podiže ruku i nitko nema prigovora. U Hrvatskoj oni koji izgube izbore praktički istog trena priznaju rezultate izbora i to je dobar običaj, to je dobro za zemlju. Nemojmo dirati ovaj sustav glasanja, ne postoji savršen sustav, ali je siguran i postoji javno povjerenje da je to to. Nikad neće moći svi glasati, čak i da hoće”, rekao je Milanović.

Na upit novinara o korištenju javnih resursa u kampanji Predsjednik je rekao da je to neizbježno i da je to sad “jalovo predbacivati Plenkoviću ili prije toga nekom drugom”. “Ako stvari koristiš u svrhu izborne kampanje, ljudi će to vidjeti. Nemam osnove da to kritiziram, građani će sami procijeniti što je dobro, što je pretjerivanje. Mislim da je u Hrvatskoj to na normalnoj razini. Ne sviđa mi se što se laže više nego ikad. Uvijek je bilo natezanja i pretjerivanja u kampanjama, ali izvrtanja činjenica, laganja, izmišljanja, toga kao sad nikad nije bilo i u tom smislu kao zemlja nazadujemo. Ne biraju se sredstva”, istaknuo je predsjednik Milanović.