Predsjednik Milanović pozvao Vladu da riješi problem zaštićenih najmoprimaca

01. rujna 2020.
13:52

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike saveza udruga stanara kako bi još jednom upozorio na probleme s kojima se suočavaju zaštićeni najmoprimci te pozvao na rješavanje njihove nepovoljne situacije u kojoj su se našli temeljem zakona iz 2018. godine. 

„Radi se o grupi ljudi, koja nije velika, koja se nalazi u katastrofalnoj situaciji zato što su imali  nesreću da ne dobiju društvene stanove u socijalizmu, pa da ih mogu otkupiti. Nisu imali tu sreću da dobiju inflatorne kredite pa da nešto što se otplaćuje dvadeset pet godina otplate u pet godina, nego su, i ne znajući gdje idu, ušli u najam. Onda se pokazalo, nakon devedesete godine, da postoje vlasnici od ranije. Ovo nije nikakav udar na vlasnike, oni kao vlasnici trebaju biti zaštićeni i dobiti svoje pravo, to je zakonom koji je donesen 2018. godine i riješeno“, rekao je predsjednik Milanović i podsjetio kako je 1. rujna ove godine stupilo na snagu novo veliko povećanje najamnina za zaštićene najmoprimce koje mnogi od njih, mahom stariji ljudi, neće moći plaćati.

Radi se uglavnom o starijim ljudima, njih je oko deset tisuća, dodao je predsjednik Milanović koji smatra da hrvatska država naprosto mora krenuti rješavati taj problem. „A to ne može bez novca, ne velikog novca, za grupu ljudi koja to nikako neće moći sama riješiti. I koja će za godinu i pol dana morati plaćati pune tržišne najamnine, a radi se u pravilu o umirovljenicima“, rekao je.

Predsjednik Milanović  je izrazio žaljene što problem nije riješen ranije na način na koji smatra da ga treba riješiti, podsjećajući i na nemoguću financijsku situaciju u kojoj je Hrvatska bila. 

„Razumijem i uzimam u obzir i stanje u kojem se trenutno nalaze hrvatske državne financije. To ne bi trebalo trajati predugo i onog trena kada stanje javnih financija bude nešto bolje, mislim da država i vlada ovaj problem moraju riješiti. Prvo, moraju iz etičkih razloga, a drugo, mogu riješiti bez većih problema. Na kraju krajeva, još uvijek stižu sredstva i rate koje građani otplaćuju za okup društvenih stanova, taj novac i dalje pristiže. To je novac i to je pravni okvir koji je stotinama tisuća hrvatskih obitelji omogućio da za bagatelnu cijenu otkupe društvene stanove. Oni koji su i ne znajući imali peh da ulaze u neku staru zgradu koja je imala nekog vlasnika ranije, našli su se na vjetrometini i taj vjetar će ih otpuhati. Drugo, bojim se da ne bude i incidenata između vlasnika i najmoprimaca i to država može riješiti. Dakle, još jednom naglašavam, vlasnicima svaka čast, neka dobiju svoje. Međutim, deset tisuća ljudi, grupa mala, grupa stara, nema ni glas niti snagu, ni energiju niti novac da ovaj problem riješi. Napravit ćemo još jednu ogromnu nepravdu“, zaključio je predsjednik Republike.

Na sastanku s predsjednikom bili su predsjednica Udruge Hrvatski savez stanara – Građana EU Gordana Vojković, predstavnik Hrvatskog saveza udruge stanara Tomislav Tomašević i zaštićeni najmoprimac Vladimir Severinac.