Predsjednik Milanović: Premijer izbjegava sjednicu VNS koje je ključno za nacionalnu sigurnost

21. listopada 2020.
16:21

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Iloka u prigodi obilježavanja Dana Iloka te je u izjavi predstavnicima medija još jednom pozvao predsjednika Vlade da kaže kako je on 2016. posijao mržnju i agresiju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da komentira današnju izjavu predsjednika Vlade u kojoj je rekao da je predsjednik Milanović kao piroman koji se pravi vatrogasca rekao je: “On je puno vremena proveo na kroasanima u Bruxellesu i Parizu. Piroman-vatrogasac, to znači da me drži odgovornim za taj napad, ili ovo iz 2016., to su teške optužbe”, rekao je predsjednik Milanović. Dodao je da je priča o prepucavanju je naprosto pogrešna. „Mi se ne prepucavamo. Ja nudim ograničena rješenja koja nam stoje na stolu, a premijer se ponaša upravo suprotno, kao herojski zec”, rekao je.

Premijer Plenković je najavio sazivanje Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, što je predsjednik Milanović nazvao paratijelom koje je smišljeno prije par godina “valjda da predsjednica Kitarović ne bude osobno u njemu”, ustvrdivši da on nema problema s tim i da nije željan nikakvih funkcija.

Ustvrdio je kako bi i on mogao sazivati generale, šefove tajnih službi na prigodne sastanke, formirati tijela i “donositi blesave zaključke koje u biti nikoga ne obvezuju i doprinijeti još većem kaosu u Hrvatskoj”, umjesto da se sastanu kao odgovorni ljudi i da razgovaraju o nečemu što je Plenković nazvao “bujanjem terorizma i radikalizacije i pričao o sanitarnim kordonima prema ljudima”.

“Saborski zastupnici nisu goveda i nisu izvori zaraze. Miroslav Škoro može biti ovakav ili onakav, ali nije terorist. Možda je mogao napad konkretnije osuditi, ali ne možemo takav rječnik koristiti”, poručio je predsjednik Milanović.

Podsjetio je na izjavu predsjednika Vlade kako bi mogao predsjednika Milanovića nazvati 54-godišnjim šmrkavcem, čime je aludirao da je ovisnik o kokainu. “Ja sam mislio da zaista misli da sam šmrkavac, to je bilo standardno neduhovito u njegovu stilu. Međutim, on je mislio nešto drugo, to je inspiracija iz kloake interneta, iz one septičke jame na internetu gdje se to pojavljivalo”, rekao je predsjednik Milanović.

Pojasnio je da ima problema s respiratornim sustavom i alergijama cijeli život pa zato često šmrca. “Ali to dovesti u vezu, to može samo low-life”, ocijenio je.

Vezano za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), rekao je kako mu je odgovoreno da će prijedlog o sastanku dobiti kada se steknu uvjeti, što pokazuje da premijer Plenković izbjegava sastanak VNS-a, koje je ključno nacionalno tijelo za sigurnost.

“On je odbio Hrvatsku, a ne mene. To je bio isplažen jezik Hrvatskoj, beljenje, gdje je rekao da će napraviti svašta-nešto, dakle ništa, da će sazvati nekakva tijela, da će se boriti protiv radikalizacije, vjerojatno dimnim signalima ili metlama, i da će formirati sanitarni kordon”, rekao je predsjednik Milanović, ponovno osudivši izjave o sanitarnom kordonu.

Upitan doživljava li današnji odgovor premijera kao poruku da će do sjednice VNS-a doći kada on to odluči, rekao je kako to mora biti zajednička odluka. “To nije moguće, to mora biti zajednički. Kao što se niti ravnatelja SOA-e ne može kao zadnje tele vodati okolo bez mog znanja, pozivati na sastanke i nuditi mu da bude na tiskovnoj konferenciji. To se zove zlouporaba položaja”, poručio je predsjednik Milanović aludirajući na subotnji sastanak u Banskim dvorima o objavi snimke pucnjave na Markovu trgu.

“Jučer je premijer zaprijetio da on zna odakle to dolazi, od mene dolazi. Odakle novinarima informacije da se sastao s državnim odvjetnikom? Od mene, od mojih ljudi. Znate zašto? Zato što mi je to morao po službenoj dužnosti reći ravnatelj SOA-e koji je lojalan i premijeru i meni, ali premijer to ne razumije”, ustvrdio je predsjednik Milanović dodavši kako mu se ne može raditi iza leđa.

Komentirajući premijerovu izjavu da bira kojim će prijevoznim sredstvom i kako ići do određenoga mjesta, predsjednik Milanović je rekao da njega voze. “Bila je dilema jutros doći helikopterom ili ne, mada autom troši 30 litara, to je ova blinda. To ona fora da je furao ljude, HDZ-ovce, na maturalac challengerom u Finsku. Tko mu brani da se vozi helikopterom kad je premijer? To je isto jedna fintica. Poruka Plenkoviću, ako možeš – leti, to je dobro i za strah i za živce”, rekao je predsjednik Milanović.

Ministra Tomislava Ćorića nazvao je mađarskim potrčkom. „Taj ‘mađarski potrčko’ će meni dijeliti lekcije? Pa on prvo sve javlja Mađarima, a tek onda nama. Ćorić je 2012. bio docent na Ekonomskom fakultetu i njegov CV se tada preko Davora Bernardića našao na mojem stolu. Htio je promociju, ali ja takve dotepence nisam primao. Pa je otišao u HDZ. Zato sam ja za Plenkovića Milanović, a za Ćorića “gospodin predsjednik hrvatske republike”, komentirao je predsjednik Milanović  izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića koji je ustvrdio da “Milanovićeva vlada gotovo ništa nije učinila za ovršene građane”.