Predsjednik Milanović: Premijer otvoreno krši Ustav i ne želi suradnju tamo gdje ga Ustav to obvezuje

16. ožujka 2023.
15:36

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u četvrtak slučaj uhićenog HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom, ustvrdivši kako to što se dogodilo ide do vrha. Nakon sastanka s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, u izjavi novinarima ustvrdio je da „ovo što se dogodilo u Vinkovcima, s ovim županom, to ide do vrha“.

„Poznaje li zakon proceduru prema kojoj se napiješ, divljaš u autu i burgijaš okolo i mašeš kandžijom po selu, srušiš ogradu, streseš auto časnim sestrama i onda krivotvoriš izvješće? Poznaje li to zakon? Ili je to stranačka legislativa koja to poznaje?“, komentirao je predsjednik Milanović.

„Ja sam bio premijer, da se župan u moje vrijeme ponapijao i porazbijao pola šora i avliju i da je to zataškavano godinu dana i da premijer s tim nema nikakve veze, e to, brate, na drugom molitvenom doručku pričaj. To je problem. Koji zakon to pozna, koji moralni kodeks, koja vjerska knjiga? To je upropaštavanje države”, kazao je.

Komentirajući traženje saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost – u kojem HDZ ima većinu – da podrži kandidata za ravnatelja VSOA-e kojeg je predložio ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Milanović je poručio: „Na ovaj način ga neću nikad prihvatiti jer ga se na silu nameće“.

Nakon što je komentirao kako ga „pozivaju da podrži kamarada od ovog koji pijan razvaljuje ograde“, upitao je kako je uopće Odbor znao o kome se radi, kad ta osoba još nije saslušana na Odboru na koji se mora doći po mišljenje. „To je sve obrnuto naglavce. Pozivaš me da dam potpis i svoju vjeru na ime osobe koja još nije ni saslušana na Odboru. Postoji zakonska procedura”, rekao je predsjednik Milanović.

Premijera Andreja Plenkovića ponovno je optužio da „otvoreno krši Ustav“. „Ja u zadnju godinu dana predlažem da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, a premijer potpuno protuustavno i otvoreno krši Ustav i ne želi suradnju tamo gdje ga Ustavu to obvezuje“, poručio je. (HINA)