Predsjednik Milanović primio članove Hrvatske udruge čuvara prirode „Hrvatski rendžer“

14. rujna 2020.
14:28

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatske udruge čuvara prirode „Hrvatski rendžer“ povodom 10. godišnjice njezinog osnivanja. Udruga je osnovana prije deset godina, u rujnu 2010., sa zadatkom da promiče rad terenskih službenika koji brinu o poštivanju zakona u zaštićenim područjima.

Članovi udruge „Hrvatski rendžer“ upoznali su predsjednika Milanovića sa svojim dosadašnjim aktivnostima,  ali i s problemima s kojima se oni kao čuvari prirode susreću. Jedan od problema je  i nesavjesno odlaganje otpada u zaštićenim područjima za što, upozorili su na sastanku, ne postoji primjereno sankcioniranje. No, govoreći o svom dobrovoljnom angažmanu čuvara prirode, članovi Udruge su istaknuli kako je zaštita prirode puno više od brige o otpadu.   

Rendžeri su u Hrvatskoj čuvari prirode koji vrše neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija. U Hrvatskoj ima oko 150 rendžera. Udruga je članica svjetske organizacije rendžera Međunarodne rendžerske federacije (International Renger Federation, IRF) koju sačinjava više od 60 nacionalnih udruga iz cijelog svijeta.

Na sastanku s Predsjednikom sudjelovali su predsjednik Udruge i glavni čuvar u Javnoj ustanovi Maksimir Branko Štivić, tajnica Udruge i glavna čuvarica u Parku prirode Medvednica Martina Jurjević Varga, blagajnik Udruge i glavni čuvar u Parku prirode Žumberak- Samoborsko gorje Damir Otmačić, likvidator Udruge i glavni čuvar u Parku prirode Vransko jezero Dario Rogić, glavni čuvar u Nacionalnom parku Brijuni Stjepan Sušac, čuvar u Parku prirode Papuk Miroslav Mesić i čuvarica prirode u Javnoj ustanovi Maksimir Lana Jelić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta