Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Hrvatskog saveza učeničkih zadruga

14. veljače 2023.
13:52

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas izaslanstvo Hrvatskog saveza učeničkih zadruga povodom 34. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja se, pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića, održala u rujnu prošle godine u Vinkovcima.

Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske najvažniji je događaj koji organizira Hrvatski savez učeničkih zadruga zajedno s Agencijom za odgoj i obrazovanje i godišnje je predstavljanje rada najboljih učeničkih zadruga. Predstavljajući Učeničke zadruge, predstavnici Saveza naveli su kako je to jedina proizvodna izvannastavna aktivnost u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola te štićenici centara za odgoj i obrazovanje provode slobodno vrijeme organizirano i kreativno pod vodstvom nastavnika i mentora.

Četiri su glavna područja kojima se bave učeničke zadruge, očuvanje baštine i tradicije, poljoprivredna proizvodnja, izrada ukrasnih i uporabnih predmeta te provedba istraživačkih radova, a svoje radove učenici predstavljaju na raznim sajmovima i manifestacijama, u školi, mjestu, županiji, državnoj smotri i međunarodnim sajmovima, rečeno je na sastanku. Uz brojne aktivnosti i ciljeve koje Učeničke zadruge imaju kao najvažnije istaknute su odgojno-obrazovne i poduzetničko-inovativne.

Hrvatski savez učeničkih zadruga osnovan je 2006. godine, a organizira i koordinira rad i djelatnost 672 članice – učeničke zadruge iz cijele Hrvatske koje djeluju unutar 21 županijske Podružnice HSUZ-a, tako da su na sastanku s predsjednikom Milanovićem, osim predsjednice Saveza Dragice Benčik, tajnice Blanke Horvat, potpredsjednice Silvane Šebalj-Mačkić, pomoćnice tajnice Martina Švarbić i stručnog suradnika Domagoja Bajtala bile voditeljice i voditelji županijskih podružnica Darinka Balen, Brankica Zbanatski, Željka Kleković Brajenovič, Jasminka Alinčić, Snježana Hranić, Oliver Sakač, Tatjana Lulić Prpić, Sanja Grbeš, Radmila Divić Posavac, Željkica Aralica, Milena Mikulandra, Josipa Banić, Dijana Ančić, Margita Žiković i Marija Cik.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas