Predsjednik Milanović primio izaslanstvo riječkog Centra za poticanje darovitosti povodom Međunarodnog dana darovitih učenika

21. ožujka 2022.
12:51

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike predstavnike Centra za poticanje darovitosti iz Rijeke, darovite učenike i njihove roditelje, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana darovitih učenika. 

Centar za poticanje darovitosti je udruga građana čiji su članovi većinom odgajatelji, učitelji razredne nastave, pedagozi, psiholozi, sveučilišni nastavnici, volonteri iz redova studenata ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, učiteljskog studija i studija psihologije. Centar je  osnovan 1997. godine s ciljem promoviranja darovitosti te osvještavanja činjenice da su darovite osobe iznimno važne za razvoj društva, a glavne su mu aktivnosti organiziranje radionica za rad s djecom predškolske i rane školske dobi te savjetovališta za roditelje.  Povodom Međunarodnog dana darovitih učenika, u suradnji s Gradom Rijeka, Društvom roditelja darovite djece “Lodur” te Upravnim odjelom za odgoj i školstvo Primorsko-goranske županije Centar ove godine organizira „Tjedan za darovitost“ tijekom kojeg se održavaju radionice za djecu i mlade, predavanja za učitelje, stručne suradnike i roditelje, rečeno je na sastanku.

Predstavnici Centra ukazali su predsjedniku Milanoviću i na probleme s kojima se susreću, posebno istaknuvši probleme vezane uz sustav obrazovanja darovitih u Hrvatskoj. Kako su rekli na sastanku, u Hrvatskoj ne postoji sustav identifikacije nadarene djece u vrtićima i školama, kao ni cjelovita sustavna briga o darovitoj djeci na državnoj razini. O iskustvima i problemima s kojima se suočavaju u obrazovnom sustavu, predsjedniku Milanoviću govorili su i roditelji darovite djece. Nadaju se kako će novi Zakon o obrazovanju, koji se priprema, jasno propisati i rad s darovitom djecom, odnosno da će biti donesen i pravilnik o radu s darovitom djecom.

U izaslanstvu Centra za poticanje darovitosti iz Rijeke bili su predsjednica Centra za poticanje darovitosti (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci) dr. sc. Jasna Arrigoni, zamjenica predsjednice Centra (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) doc. dr. sc. Danijela Blanuša-Trošelj, učiteljica, tajnica Centra za poticanje darovitosti, voditeljica dječjih radionica “Mali radoznalci” (Osnovna škola „Vladimir Gortan“, Rijeka) Antonia Ćurić i članica Upravnog odbora (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju) izv. prof. dr. sc. Barbara Rončević Zubković, psihologinja i članica Upravnog odbora (Dječji vrtić „More“, Rijeka) Ivana Sošić Antunović, predsjednik Društva roditelja darovite djece “Lodur”, Rijeka Sanjin Lukarić, roditelji darovitih učenika Ines Tadić i Mario Tadić te daroviti učenici; učenik 3. razreda Osnovne škole „Trsat“, Rijeka Filip Antunović, učenik 8. razreda Osnovne škole „Vladimir Gortan“, Rijeka Noel Trošelj i učenik 4. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka Petar Dušević.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan