Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba

23. ožujka 2023.
12:22

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba povodom 32. godišnjice od donošenja odluke o ustrojavanju tog zapovjedništva. Odluku o ustrojavanju Zapovjedništva obrane Skupština Grada Zagreba donijela je 1. ožujka 1991. godine i taj se datum obilježava kao Dan formiranja Zapovjedništva obrane Grada Zagreba.

Kako bi sačuvali istinu o ulozi i doprinosu Zapovjedništva obrane Grada Zagreba u pripremi, organiziranju i opremanju hrvatskih branitelja na zagrebačkom području, osnovana je prije četiri godine i spomenuta Udruga. Na sastanku su članovi Udruge, branitelji koji su aktivno sudjelovali u radu Zapovjedništva za vrijeme Domovinskog rata, predsjedniku Milanoviću prenijeli svoja iskustva iz toga vremena te mu ukazali na važnost koju je Zapovjedništvo imalo. Nakon formiranja, Zapovjedništvo se popunjavalo časnicima i dočasnicima te su se formirale brigade koje su se mobilizacijski popunjavale i odigrale važnu ulogu u Domovinskom ratu. Kroz te brigade je prošlo oko 66000 branitelja, a 336 ih je poginulo, rečeno je na sastanku.

Istaknuli su kako je tim pripremama i pravodobnim djelovanjem onemogućeno presijecanje Hrvatske, a Zagreb kao glavni grad osiguran je kao strateški izvor za popunu brigada tehničkim sredstvima, oružjem, transportnim sredstvima i ostalom opremom. Članovi Udruge branitelja Domovinskog rata podsjetili su kako je logistika Zapovjedništva obrane Grada Zagreba bila i nositelj planskog preuzimanja naoružanja i vojne opreme iz najvećeg dijela osvojenih vojarni. Zapovjedništvo je, krajem veljače 1993., preustrojeno u Zborno mjesto Zagreb.

U izaslanstvu Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba (ZOZG) bili su predsjednik Udruge i ratni pomoćnik zapovjednika obrane Grada Zagreba za SIS Branko Bartolec, dopredsjednik Udruge i časnik u IPD odjelu ZOGZ-a Boris Pivac, predsjednik nadzornog odbora Udruge i časnik tehničke službe ZOGZ-a Krunoslav Ormuž, član izvršnog odbora Udruge i časnik SIS-a ZOZG-a Fedor Draušnik, član nadzornog odbora Udruge i načelnik intendantske službe ZOGZ-a Ivica Gusić, član Udruge i načelnik sanitetske službe ZOGZ-a Marijan Lencur i član nadzornog odbora Udruge i zapovjednik satnije Vojne policije ZOGZ-a Tihomir Bošnjak.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta