Predsjednik Milanović primio predstavnike Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske: Država ne može pobjeći od svoje odgovornosti, ne može se oslanjati samo na sredstva iz fondova EU

05. prosinca 2022.
13:04

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji je obilježen 3. prosinca, predstavnike Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, krovne organizacije osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Mrežu Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) čini 15 nacionalnih saveza i OSVIT kao mreže zaštitnih radionica Hrvatske, putem kojih okuplja preko 250 lokalnih udruga osoba svih vrsta invaliditeta u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Iako je povod bio prigodni, Međunarodni dan osoba s invaliditetom, na sastanku se razgovaralo o ozbiljnim problemima s kojima se udruge i njihovi članovi i dalje susreću. Štoviše, predstavnici udruga zatražili su podršku predsjednika Milanovića kako bi riješili ključne probleme. Prema riječima predsjednice Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marice Mirić, jedan od najvećih problema je činjenica što još uvijek nije riješeno financiranje udruga osoba s invaliditetom. Pri tome je rečeno kako u europskom Fondu za oporavak postoje velika sredstva koja bi se mogla koristiti za potrebe udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, ali u praksi se taj novac nedovoljno koristi. Želja nam je da se od 2024. krene s organiziranim financiranjem naših članica, poručila je Mirić.

U udrugama se nadaju kako će dio problema biti riješen i donošenjem novog Zakona o osobnoj asistenciji koji je od početka prosinca u javnom savjetovanju, a plan je da stupi na snagu 1. srpnja 2023. godine. Međutim, nisu sve udruge zadovoljne nacrtom zakona, štoviše, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača tvrdi kako je „predloženi Zakon o osobnoj asistenciji sramotan“. Prema njezinim riječima, niti jedan prijedlog saveza slijepih nije prihvaćen, a posebno su nezadovoljni što se ponovo uvodi imovinski cenzus. I predsjednica Saveza gluhih i nagluhih Jadranka Krstić kazala je kako se njihovi prijedlozi ne uvažavaju, te se složila s kritikama na račun predloženog zakona.

„Država ne može pobjeći od svoje odgovornosti, odnosno ne može se oslanjati samo na sredstva iz fondova EU. To je posao državne vlasti i ona mora pronaći rješenja za potrebe osoba s invaliditetom“, rekao je na sastanku predsjednik Milanović koji opravdanim smatra zahtjeve o kojima se razgovaralo.  

Uz predsjednicu Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Maricu Mirić, na sastanku su bili predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, izvršna direktorica Saveza društava distrofičara Hrvatske Sanja Rimac, predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Ozren Catela, trenutačna predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Jadranka Krstić i prevoditeljica Justina Zajc, novoizabrana predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Dijana Vincek, predsjednik Saveza civilnih invalida rata Hrvatske Ante Kalina, izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Dijana Roginić, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom Jozefina Kranjčec, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske Lidija Penko, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Ivica Bašić, predsjednik Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara Bojan Hajdin, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet uz psa vodiča Mira Katalenić, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača i pratitelj Petar Glavaš te predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba “Dodir” Sanja Tarczay i prevoditeljica Karla Silić.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta