Predsjednik Milanović primio pripadnike Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik

22. listopada 2020.
14:28

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je pripadnike Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik uoči obilježavanja godišnjice osnutka ove ratne postrojbe.

Dubrovački Mješoviti odred mornaričkog desantnog pješaštva ustrojen je 1. studenoga 1991. godine i sudjelovao je u obrani Dubrovnika, Elafita, u oslobađanju Župe Dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Konavala i zaleđa. Postrojbu je samoinicijativno osnovala grupa ljudi kao odgovor na potrebu organizirane obrane napadnutog Dubrovnika, a zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Sveto Letica svojom zapovjedi formalno ju je učinio dijelom HRM-a.

Kroz odred je prošlo 1100 pripadnika, a njih četrnaest poginulo je u obrani Hrvatske, rečeno je na sastanku s Predsjednikom. Članovi Udruge svake godine obilježavaju datum osnivanja Hrvatske ratne mornarice u Dubrovniku prisjećajući se zbivanja iz 1991. godine, a s predsjednikom Milanovićem razgovarali su o ratnim okolnostima, organizaciji obrane i  ustrojavanju mornarice tijekom Domovinskog rata.

Na sastanku s Predsjednikom Republike sudjelovali su prvi ratni zapovjednik HRM Dubrovnik, zapovjednik satnije i predsjednik Udruge Želimir Čizmić, ratni načelnik veze i dopredsjednik Udruge Vlaho Lonza, ratni zapovjednici voda Petar Srijemsi i Miho Pejdar, predsjednik podružnice HRM Župa dubrovačka vojnik Pero Matuško, ratni zapovjednik otoka Lokrum Ivica Matijaš te vojnici Miho Duper, Tonči Daničić, Boris Njavro, Stijepan Klešković, Žarko Rajković, Vlaho Mazarekić i Mario Čulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan